Увеличават средствата за изхранване на децата в пловдивските градини

Автор: Plovdiv Now 3997
Увеличават средствата за изхранване на децата в пловдивските градини

Община Пловдив вдига средствата за изхранване в детски градини с 33%. От утре размерът на сумата за храноден в общинските детски градини ще бъде повишен от 3.00 на 4.00 лв. Средствата са заделени от общинския бюджет.  Това съобщи заместник-кметът с ресор „Образование и бизнес развитие“ Стефан Стоянов. 

Цената на изхранването се вдига, за да се  отговори на новите рецептурници, които не са променяни от 2004 г. Целта е да се подобри качеството на продуктите, да се предлагат по-разнообразни и здравословни храни, съответстващи на най-високите стандарти, заложени  в национални и европейски регламенти.

При извършена съпоставка между цените на едро на хранителни продукти на стоковите тържища в България през декември 2011 година с тези през май 2020 година, публикувани в годишните бюлетини на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата към Министерски съвет, е видно, че има чувствително нарастване. Стойността на голяма част от хранителните продукти се е повишила драстично, а средното увеличение на изброените основни продукти за последните 8,5 години е 32%.

Промяната ще осигури възможност за по-качествено и здравословно хранене на децата, съобразено с изискванията на наредбата за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Становището на дирекция „Финансова политика“ при Община Пловдив е, че по време на двумесечния период на обявеното извънредно положение в страната е реализирана икономия в общинските детски градини от издръжката, която се предоставя ежемесечно за всяко дете.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина