Утре честваме едно специално име, празнуват енергичните, уверените и любознателните

Автор: Plovdiv Now 5655
Утре честваме едно специално име, празнуват енергичните, уверените и любознателните

Православната и Католическата църкви почитат на 13 март Свети Никифор Цариградски. На този ден празнува всеки с името Никифор и неговите производни.

Никифор е древногръцко име, което означава победител. Хората с това име са жизнерадостни и енергични, много уверени в себе си и силите си, любознателни са. Основният недостатък на мъжете с това име е недоверието и прекалената упоритост.

Свети Никифор бил обявен за цариградски патриарх перз 806 година, няколко години след като Седмия Вселенски събор осъдил иконоборческата ерес. Tой с всички сили се борел срещу разврата и свободните нрави, които се били разпространили в столицата.

В това време царувал император Лъв Арменец – жесток гонител на светите икони, който искал да привлече на своя страна и патриарха. Императорът предприел жестоко гонение против почитателите на иконите в цялата империя. Св. Никифор ободрявал и утешавал страдащите, наставлявал ги за истината, увещавал ги да не отстъпят от древните предания на светата Църква.

Царят се убедил, че докато Свети Никифор е в Цариград, няма да може да затвърди иконоборството. Затова свикал събор от свои съмишленици, които свалили патриарха. Свети Никифор бил изпратен на заточение на остров Проконис, където след тежки страдания починал през 828 година. Мощите му по-късно били пренесени в Цариград и погребани в църквата "Св. Апостоли".

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина