Уникалната френска инициатива „Нощта на идеите“ с онлайн 24-часов световен лайв

Автор: Plovdiv Now 4575
Уникалната френска инициатива „Нощта на идеите“ с онлайн 24-часов световен лайв

Организиранa в целия свят от Френския институт в Париж, „Нощта на идеите“ е ежегодно събитие, посветено на свободния обмен на идеи и знания.

С оглед на социалните последици, които пандемията от Covid-19 предизвика, за „Нощта на идеите“ беше избрана темата „Близки“. Така ще можем да поставим много въпроси, свързани с нашите отношения в пространството и мобилността, да акцентираме върху дигиталното в нашите общества, да се запитаме повече от всякога за нашето отношение към другия.

За да отпразнува мисълта без граници и за да засили връзките по света, Френският институт в Париж ще излъчи онлайн 24-часов световен лайв. Френски институт в България – четвъртък, 28 януари от 15:15 до 21:00 ч. – онлайн

Събитието ще се излъчи на платформата ZOOM и на Facebook страницата на Френски институт в България. Симултанен превод френски/български. Вход свободен. За да се присъедините към събитието в ZOOM и за да участвате в дискусиите онлайн е нужно да се регистрирате предварително.

Френският институт в България покани европейски лектори от различни професионални области, които ще обсъдят темата „Близки“ в рамките на 5 кръгли маси и една лекция.

ПРОГРАМА

15:10 - 15:15 Официално откриване : Н.Пр. г-жа Флоранс Робин, посланик на Франция в България

15:15 – 16:00 Психологическите последствия от пандемията Covid-19

По-близо или по-далеч сме един от друг днес? А до себе си? Как дистанцията и изолацията се отразява на взаимоотношенията и здравето ни? Порасна ли осъзнатостта ни? Ще говорим за близостта, за границите и възможностите, за кризита като шанс и лечебен процес! За необходимостта да се отделим, за да се свържем пълноценно!

Ирина Кирякова, психотерапевт, член на Европейската Асоциация по Гещалт Терапия ; автор на книгата „Любовта намира начин – психотерапия на ежедневието“.

16:00 – 17:00 Културно многообразие и глобализация в творчеството на Виктор Сегален

 Най-големият губещ от появата на глобалното село е културното многообразие. Дa прочетем или препрочетем богатото творчество на Виктор Сегален (1878-1919), своеобразна и обаятелна фигура на френската литература от XX век! Неуморим пътешественик, пряк свидетел на разрастването на западния колониален империализъм, псалт на Екзотизма и Различието, Сегален ни приканва към вълнуваща, но неизбежна промяна: не е ли време да пренастроим сетивата си към отдалеченото и дългите разстояния, за да преоткрием парадоксалната им близост със самите нас?

Лектори :

Ромен Бертран, директор на изследователската дейност на Центъра за международни изследвания към Сианс По Париж (CERI, Sciences-Po)

Адриен Каваларо, доцент по френска литература в университета Гренобъл Алп

Модератор: Ромен Кашанер, преподавател по съвременна литература във френския лицей „Виктор Юго“ в София

Ромен Бертран, директор на изследователската дейност на Центъра за международни изследвания към Сианс По Париж (CERI, Sciences-Po)

Адриен Каваларо, доцент по френска литература в университета Гренобъл Алп

Ромен Кашанер, преподавател по съвременна литература във френския лицей „Виктор Юго“ в София 

17:00 – 18:00 Близки до емоцията, далече от истината

Информационните канали са толкова по-фокусирани и отдалечени от публиката си, колкото повече информационните източници ни изглеждат близки и сближаващи ни където и да сме.

Този непосредствен обмен стопява разстоянията и десеторно увеличава емоционалния аспект на споделената информация, като същевременно подхранва парадоксалното: етиката и методите са разбъркани, нивото на конфиденциалност никога не е ясно: дали сме в група или маса, която излъчва и приема?

В какво се превръща информацията, когато социалните мрежи се врязват в медиите, които ги използват?

Лектори :

Доминик Пединиели, журналист, юрист, председател на Прес клуба на Прованс

Даниел Бомбер, журналист, издател, експерт социални и културни дейности, бивш член на Висшия съвет за електронни медии (Прованс-Алпи-Лазурен бряг и Корсика)

Ирина Недева, председател на АЕЖ-България и специален представител на международната АЕЖ по въпросите за дезинформацията, радио журналист и автор на документални филми

 Модератор: Тони Николов, философ, журналист, главен редактор на Портал Култура и списание „Култура“ 

Доминик Пединели, журналист, юрист, Председателка на Прес клуба на Вар (основател и бивш директор на частни радио програми: националната мрежа Europe 2, Мистрал FМ, l'Onde Latine, RFM и съответната им пресслужба).

Даниел Бомбер, журналист, издател, журналист в социално-културната сфера, член на Прес клуба на Вар (бивш директор на културната служба на град Антони, на службата за аудио-визия на TNDI Шатовалон, генерален секретар на Националния център за съвременно изкуство на Гренобъл, директор на Лигата Вароаз дьо Превансион).

Ирина Недева, председател на АЕЖ-България, и специален представител на международната АЕЖ по въпросите на дезинформацията, радио журналист и автор на документални филми с дългогодишен професионален опит в обществените електронни медии. Тя е старши редактор в програма „Хоризонт” на БНР.

Тони Николов, философ и журналист. Главен редактор на Портал Култура и сп. "Култура". От 2005 г. до 2009 г. е главен редактор на Радио Франс Ентернасионал – България. Автор на статии в областта на средновековната и съвременната философия.

18:00 – 19:00 Изолацията, катализатор на близост

Днес, думата близко (близки) може да поражда притеснение. Под нейната безобидна и примамлива привидност, се крият всички опасности на нашето време: не стремежът да сме заедно, а желанието да живеем между свои хора, в капсулирани съобщности, на принципа на сектите, в безкритична среда, подхранвана в затворен кръг.

Трите единства на класическия театър за време, място и действие, съвременният театър сведе до „тук и сега“. Театърът ни събира, за да споделим настоящия момент, без преиначаване. Как да си представим съпричастието в сферата на изкуството, след шока преживян през пандемията? Може ли театърът да изиграе важна роля за преосмисляне на умението ни да сме заедно?

Литературата и театърът приканват към движение. Всеки роман е преместване. Повествованието тръгва от начална точка, напредва, отива другаде. Същото е и в театъра: речта е търсене на другия, на друго място, където да пристигне, вътрешно движение, независещо от обстоятелствата, при които е написано произведението.

За каква близост говорим? Как да боравим с нея?

Лектори :

Галин Стоев, режисьор, директор на Théâtre de la Cité – Национален драматичен театър на Тулуза

Луиза Еченике, испанска писателка, драматург, директор на canaleuropa.eu – онлайн платформа за обмен на идеи и знания

Иван Пантелеев, режисьор, работещ и живеещ  в Германия

Мира Тодорова, театрален критик, артистичен директор на ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс

Модератор: Стефан Прохоров, драматург, режисьор, преводач 

Галин Стоев, режисьор, завършил Националната академия за театрално и филмово изкуство (София), но Европа бързо се превръща в негово поле за творческа изява. В продължение на двадесет и пет години е посрещан и подкрепян от големи държавни институции като Театър Лиеж - Белгия, Театър "Види" – Лозана, Ла Комеди – Женева в Швейцария и Театърхаус – Щутгарт. Във Франция е „асоцииран артист“ в Националния театър Ла Колин и в Ла Комеди-Франсез, където поставя пет спектакъла. Връща се редовно в България, където си сътрудничи със съвременни автори.  На 1 януари 2018 г. е назначен за директор на Théâtre de la Cité - Националния драматичен театър в Тулуза, един от най-значимите театри за творчество и популяризиране на театралното изкуство във Франция. По този начин Галин Стоев съумява да създаде регионални устои за амбициите на своеобразния европейски артист, какъвто той без съмнение е.

Луиза Еченике, испанска писателка, драматург, журналистка и преподавателка по наратология. Тя е автор на множество романи, между които El Ángulo Ciego (награда за литература Еускади през 2009 г.). Тя е и преводач на текстовете на Жак Рубо, Жан-Мишел Молпуа, Клод Ланзман и Виржини Линхарт.  Директор на canaleuropa.eu – дигитално пространство за свободно движение на познанията – и на литературния фестивал „Един свят за писателки“.

Иван Пантелеев, режисьор завършил в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. През 1998 г. става стипендиант на прочутата академия “Schloss Solitude” в Щутгарт и остава да работи в Германия. Постановките му биват представени в театрите в Щутгарт, Цюрих, Люцерн. В Берлин режисира на двете престижни сцени - Дойчес театер и “Фолксбюне”.  От 2010 г. е гост преподавател по драматургия в театралната академия “Ернст Буш” в Берлин.  Иван Пантелеев показа в София, в Народния театър, пиесата на Горки „Дачници” и “КАПИТАЛна грешка” по Хорват. Photo © Karamazovphoto

Мира Тодорова, театрален и танцов критик на свободна практика, има докторска степен по театрални науки. Основател и артистичен директор на ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс. Работи като лектор, изследовател и драматург. Автор е на множество публикации в специализирани медии за изкуство и култура в България и чужбина.

Стефан Прохоров, драматург, режисьор, преводач, поет. Работата му на сцената е фокусирана върху интерактивни и емоционални изпълнения със социална проблематика (например « Low cost » или « Packages »).   Член е на журито на различни театрални и филмови фестивали (Международен фестивал на висшите театрални училища в Бърно, Фестивал във Венеция). Photo © Boriana Pandova

19:00 – 20:00 Геополитика и влияния на Балканите

Ще разкрием различните аспекти на близост на България през призмата на дългата й история, от Волжка България,през миграцията на прабългарите и установяването им на Балканите. Ще напомним за етническото и културното многообразие на нейното население, различните териториални владения и значението й за Европа. Каква е ролята на България днес? Какви са многообразните съвременни предизвикателства и какво влияние оказват те на България?

Лектори:

Пиер Андрийо, бивш съветник по сътрудничеството и културната дейност в Русия, след това – посланик в Таджикистан, в Молдова, посланик за Източното партньорство, като същевременно е френски съпредседател на групата на Минск на ОССЕ

Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност, бивш началник на кабинета на министъра на отбраната

Модератор: Тони Николов, философ, журналист, главен редактор на Портал Култура и списание „Култура“

Пиер Андрийо, бивш съветник по сътрудничеството и културната дейност на Русия, след това – посланик в Таджикистан, в Молдова, посланик за Източното партньорство, като същевременно е френски съпредседател на групата на Минск на ОССЕ, натоварен с уреждането на конфликта в Нагорни Карабах. Преподавател в Сианс По Париж и в ИНАЛКО.

Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност - българска неправителствена организация, осъществяваща дейност в сферите на сигурността, отбраната, международните отношения и доброто управление. Преди това той е работил над 20 години в Министерството на отбраната на Република България като сред заеманите длъжности са били: началник на кабинета на министъра на отбраната, ръководител на международната дейност на министерството и ръководител на отбранителната политика. Бил е анализатор по въпросите на конференции.

Тони Николов, философ и журналист. Главен редактор на Портал Култура и сп. "Култура". От 2005 г. до 2009 г. е главен редактор на Радио Франс Ентернасионал – България. Автор на статии в областта на средновековната и съвременната философия.

20:00 – 21:00 Околна среда: среща с Камий Етиен и Данита Заричинова, две млади дами поели отговорност

Кризата от Covid-19 напомни ли ни за значимостта на природата в нашия ежедневен живот и в нашите икономики, сближихме ли се или напротив, отдалечихме ли се един от друг? Каква форма на ангажираност ще ни позволи да се изправим пред предизвикателствата на околната среда, кои предизвикателства, какво ни очаква? За да обсъдим темата, пресечните точки на две млади дами.

Лектори: 

Камий Етиен, млада френска активистка за социална климатична справедливост, комедиант в „Дивата мисъл“, говорител „Ние сме готови“ (On est prêt), автор на „Да се събудим“ с над 15 милиона гледания в социалните мрежи

Данита Заричинова работи в „За Земята“ по проблемите, свързани с отпадъците, удостоена с наградата за 2020 г. на Българския хелзинкски комитет „активист на годината“

Модератор: Балин Балинов, координатор кампания „Енергийни решения“ в Грийнпийс България, бивш радио журналист

Камий Етиен, активистка за социална климатична справедливост, автор, комедиант в „Дивата мисъл“, говорител „Ние сме готови“ (On est prêt) След като прекарва своето детство в Савойските Алпи и е състезателка по биатлон, Камий на 22 години е приета да учи в едно от Висшите училища на Париж (Сианс По Париж и учи успоредно философия в Сорбоната). Изправена пред откъсването на жителите на градовете от природата и след една година обучение по Аграрна екология и науки на околната среда във Финландия, за да опознае по-добре живата природа, преди да я защитава, Камий решава да даде гласност на проблемите и да стане активен участник от младежта, която е поела отговорност. Днес тя е говорител на движението в Ютуб „Ние сме готови“ (On est prêt) в различни медии и фестивали (Фестивалът на Пийт, Атмосфера, Европейски кинофестивал на Арките ... или Атлас на бъдещето, който се провежда в Барселона, заедно със Сесил Дюфло). Като Троянски кон, тя провежда също конференции, в качеството й на „млада активистка“ сред „вземащите решения“ в Риц, в Джей Пи Морган, в Движението на предприятията във Франция (MEDEF), в Сената, пред депутати, в TEDx….по темите за нашия селскостопански модел, който унищожава почвите толкова, колкото и самите селскостопански производители, за екологичната спешност, за очакването новото поколение да потърси смисъла.

Данита е родена в София, но корените й са в Балкана - оттам идва и голямата любов към природата и активизма й, свързан с отпадъците : контрастът е огромен между дивата природа и замърсяването. След като завършва „Икономика“, записва магистратура „Екология“. В този период започва и работа в Екологично сдружение “За Земята”, в екип Нулеви отпадъци - работи с местни общности, координира традиционното високопланинско почистване,  занимава се активно с кампанията „Свободни от пластмаса“. Години наред Данита не спира да разяснява публично и да се бори активно за преустановяване на изгарянето на отпадъци.  Заедно с приятели създават инициативите “Сипи.еу” за носене на собствен съд, вместо пластмаса за еднократна употреба. Участва и в кампанията “Умна раница” за отговорно планинарство.  Данита е била и доброволец в бежански лагер в София.Photo ©  Victor Troyanov

Балин Балинов е филолог по образование и вярва, че всяка дума трябва да си тежи на мястото. Още по-добре е когато думите са подплътени със смислени и важни действия. Преди да се присъедини към „Грийнпийс“, Балин е работил 13 години за различни онлайн медии. Има богат опит в радиото, бил е радиоводещ на ежедневно предаване и е интервюирал стотици известни личности и не толкова известни личности в България и в чужбина.  В екипа на Грийнпийс, Балин е координатор кампания „Енергийни решения“, тясно свързана с възобновяващите се източници на енергия. Една от неговите цели е да се промени енергийната система. Тя трябва да бъде децентрализирана и отворена към общностите на малки производители и частни лица, които произвеждат за своите собствени нужди. Това би довело до голям напредък за качеството на въздуха и за климата. 

21:00 : Закриващо слово : Г-н Клод Шасен, Съветник по сътрудничеството и културната дейност, Директор на Френския институт в Бълга

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина