Уникална изложба гостува в Археологическия музей в Пловдив, държавата дава финансова гаранция

Автор: Plovdiv Now 3354
Уникална изложба гостува в Археологическия музей в Пловдив, държавата дава финансова гаранция

Правителството на Републка България е одобрило предоставянето на държавна гаранция за временна експозиция, организирана от Регионалния археологически музей - Пловдив през 2019 година.

В периода от 15 май до 30 октомври в Археологическия музей в Пловдив ще бъде представена национална изложба със заглавие „Преоткритият свят на стара Европа“, която ще включва движими културни ценности от фондовете на Националния исторически музей, Националния археологически институт с музей - БАН и Регионалния исторически музей- Велико Търново.

В съответствие със застрахователната стойност на експонатите е необходимо да бъде осигурена държавна гаранция за временни експозиции в страната в размер на 50 000 лв., като сумата ще бъде блокирана за периода на транспортиране на изложбата.

Представянето на изложбата ще допринесе за мисията на програмата „Европейска столица на културата“, а именно да подчертае разнообразието на европейската култура и да привлече вниманието към различните общности с фокус към културните различия и прилики.

Осигуряването на държавна гаранция на експонатите е общоприета европейска практика, която позволява реално да се намалят разходите за организиране на изложби, стимулира двустранното сътрудничество между музеите и мобилността на колекциите.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина