Унгарски шампион по 3D мапинг прави инсталация на тема “Кирилица” в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 4860
Унгарски шампион по 3D мапинг прави инсталация на тема “Кирилица” в Пловдив

Европа Психеделика e името на следващия проект на MetaArt Foundation, част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Той се фокусира върху артистичния стил “психеделика”, който набира силна популярност в България, но все още рядко бива основен акцент на културни събития.

Жанрът е интересен заради своята свобода на изразност и разчупване на рамките. Това привлича нови публики от всякаква възраст и създава добра основа за творчество от различен характер - музика, картина, видео, танц и още. Създават се едновременно предпоставки за възприемане на посланието на автора, но и също - за свободно тълкуване на всяко произведение.

Акцентът на проекта е инсталацията на тема “Кирилица”, представена в сцената на Пост Култура. Тя ще бъде създадена специално за PLOVDIV ECOC 2019 от видния унгарски творец Maxim Biljarszki - шампион от 3D mapping състезанието от ECOC Aarhus 2017.

Публиката ще има възможност да участва интерактивно в инсталацията чрез контролери и детектори на движение. Друг елемент от проекта ще са творбите на подбрани български творци в този стил, които ще бъдат изложени на горното ниво на клуб Петното на Роршах.

Също там ще бъдат показани серия от видеа и кратки филми с психеделична тематика, създадени от румънския артист Adistu. За финал, унгарската група Meszecsinka ще посети отново пловдивската сцена и ще ни позволи да се докоснем до творчеството ѝ в Бар Конюшните-Bar Konushnite.

Проектът ще бъде открит в 18:00 часа на 14-ти май, вторник, на сцената на Пост Култура, след което изложбената част ще бъде отворена за посетители всеки ден между 12:00 и 20:00 часа. Закриването на изложбената част ще бъде в неделя, 19 май, в 14:00 ч., а вратите на концерта на Meszecsinka ще отворят в 19:30.

Детайли за концерта, както и линк за закупуване на билети за него, можете да откриете в отделното събитие: Европа Психеделика - Meszecsinka (HUN) live.

Изложбената част от проекта е със свободен вход.

(корица на събитието - Adistu)

снимка: Бимаксим © Bimaxim

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина