УМБАЛ “Св. Георги“ в Пловдив с официална позиция по случая с починалото момче

Автор: Plovdiv Now 306907
УМБАЛ “Св. Георги“ в Пловдив с официална позиция по случая с починалото момче

Ръководството на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив излезе с официална позиция по случая с починалото лечебното заведение 18-годишно момче. 

Припомняме, че синът на адвокат Йордан Давчев,18-годишният Теодор, бил приет в неврохирургията на университетската болница Свети Георги след като ударил главата си. Момчето е било оставено в болницата за наблюдение, защото започнало да повръща след удара. Няколко часа след хоспитализирането му обаче починало. Медиците приложили животоспясяващи действия, но момчето издъхнало пред очите на родителите си, които от своя страна подозират лекарска грешка.

Ето какво се казва в официалната позиция на УМБАЛ "Свети Георги":

В отговор на множеството медийни запитвания Ви съобщаваме, че в лечебното заведение е назначена проверка във връзка с настъпилата смърт.

УМБАЛ „Свети Георги“ вече е предоставила пълната медицинска документация на Окръжна прокуратура - Пловдив и информация по всички други въпроси, поставени от разследващите органи.

Новите сведения, получени в хода на извършваната проверка са, че има данни пациентът да е пострадал при Пътно-транспортно произшествие, като първоначално не е потърсил медицинска помощ. Доста по-късно след травмата и след появата на по-засилени симптоми на черепно-мозъчна травма, е потърсена квалифицирана помощ и момчето е било транспортирано от ЦСМП в Спешното отделение на болницата.

Назначени и извършени са съответните диагностични изследвания и пациентът е приет за лечение на черепно-мозъчната травма. Видът и обхватът на терапията са били обсъдени с целия колектив на клиниката. Терапията е била насочена към овладяване на състоянието и симптомите – лечение, насочено към намаляване на мозъчния оток.

За изясняване на причините за смъртта е била назначена съдебно-медицинска експертиза, но лечебното заведение не е запознато с резултатите от нея, тъй като материалите от досъдебното производство се разгласяват единствено по преценка на прокурора.

В лечебното заведение е назначена проверка, като се установява, че пациентът е бил наблюдаван, включително в деня на неговата смърт и е бил в съзнание и напълно контактен, след което влошаването му е настъпило внезапно.

 

Категорично не сме съгласни с твърденията на близките на починалия, описващи поведението на медицинския персонал в Клиниката по неврохирургия. Не бихме искали да коментираме в детайли тези твърдения и на този етап ще проявим разбиране към състоянието на родителите.

 

 

Въпреки неверните обвинения и медийният натиск, лечебното заведение ще се въздържи от изнасянето на повече подробности относно травмата, хронологията на събитията, лечението и състоянието на младежа.

 

Образувано е досъдебно производство, чиято цел е да изясни цялата фактическа обстановка и да прецени има ли данни за лекарска грешка и престъпление. Оказали сме пълно съдействие на органите на досъдебното производство и ще продължим да го правим. 

 

Подобни новини

Михаела

Това не са лекари ,това са убийци по същия нелеп начин загубихме сестра ми в тази болница на 28.08.2021. С болки в стомаха влезна по - спешност на 27.08.2021 прибрахме си я в ковчег на следващия ден. А 3 часа преди да почине беше добре каза че няма болки всичко било ок. А отношението на лекуващият лекар към мен когато попитах за какво точно става въпрос няма да коментирам. Само ще кажа , че е един арогантен тип без сърце. Жалко че практикува тази професия. Дано има наказани ,но в тази държава гарвана на гарван око не вади. Жалко ,че умират млади хора заради некадърници.

13:02, 24.09.2021
Отговора 0
Отговор

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина