Уличният фестивал 6Fest с призив за подкрепа от пловдивчани и бизнеса

Автор: Plovdiv Now 4952
Уличният фестивал 6Fest с призив за подкрепа от пловдивчани и бизнеса

Фестивалът за улични изкуства 6Fest отправя призив за подкрепа от пловдивчани и бизнеса за предстоящото си шесто издание от 28 до 31 октомври 2020 г. в Пловдив, на което за първи път у нас ще видим фестивал само с улични огнени спектакли.

Поради драстично намаление на бюджета обаче 6Fest, който се провежда с вход свободен, търси финансова подкрепа от своите зрители и почитателите на уличните изкуства.

6Fest стартира кампания за дарения в платформата HelpKarma на адрес https://bg.helpkarma.com/campaign/podkrepa-za-nezavisimite-artisti-na-6fest-2513. Целта на 6Fest е да запази всички спектакли от първоначално планираната си програма и да подкрепи независимите артисти в трудната за изкуството 2020 г. Всички събрани средства в кампанията ще бъдат превеждани директно от HelpKarma към банковите сметки на артистите и техните групи, за да се гарантира пълна прозрачност.

Ето и посланието на организатора на 6Fest в кампанията в HelpKarma:

“Аз съм Момчил Цонев и от 2017 г. организирам Фестивала за улични изкуства 6Fest. Сам, защото да правиш арт фестивал у нас, който е с вход свободен и няма търговска насоченост, не е печеливш бизнес, а по-скоро грижи и много работа. И фестивалът няма как да поддържа цял екип. Но 6Fest е и призвание. Затова го правя вече в пет издания. Но като идея и душа 6Fest не съм само аз, 6Fest са всички артисти - стотици до момента - които са играли на фестивала.

6Fest са и всички над 70 артисти от 8 български огнени и театрални формации, които поканих по-рано тази година да участват в специално тематично шесто издание. Направих програма от 8 спектакъла в 4 дни с участието на професионални и утвърдени имена в огненото изкуство у нас, но и с младежки огнени групи от цялата страна. И кандидатствах в конкурсна сесия. Но Министерство на културата одобри проекта ми с драстично намаление на бюджета от близо 50%, който включваше най-необходимото за един фестивал - и най-вече, материалите за спектаклите и възнагражденията на артистите.

При тази ситуация аз бях изправен пред неприятната задача да режа разходи - най-вече да режа и махам спектакли. Защото няма как с половин бюджет да изпълня цялата фестивална програма. Но на кого да кажа, че отпада от програмата? На утвърдената група, която готви премиера точно за 6Fest и подобно участие би било чест за всеки фестивал? Или на младежките групи - защото са малки и още не са толкова известни и професионални? И да ги разочаровам още в началото на техния творчески път?

Може би избрах по-сложния път, но реших да не махам никой спектакъл от фестивала си. Нито да искам от артистите да играят за без пари - без значение дали са известни или начинаещи. Защото това са НЕЗАВИСИМИ артисти, те не са на щат никъде, не получават заплата. А точно пандемичната 2020 г. е особено тежка за тях, защото много събития, на които те щяха да участват, отпаднаха. И те нямат най-необходимото - средствата, за да се прехранват.

Благодаря на всички, които решат да подкрепят независимите артисти на България и фестивала за улични изкуства 6Fest. И вярвам, че накрая ДОБРОТО и ИЗКУСТВОТО ще победят. Въпреки трудностите по пътя.”

6Fest ще се проведе от 28 до 31 октомври 2020 г. в Пловдив с финансовата подкрепа на Министерство на културата и партньорството на Община Пловдив. Входът ще бъде свободен при спазване на противоепидемичните мерки.

Детайли и програма за предстоящия 6Fest са достъпни във Фейсбук събитието 6Fest Plovdiv 2020 | Фестивал за улични огнени спектакли https://www.facebook.com/events/2685183218415072/ .

На изображението: участие на Театър на огъня и сенките Fireter в 6Fest 2018, фотограф: Георги Сивилов

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина