Укротете апетита си още сутринта: Ето какво ще ви помогне да отслабнете

Автор: Plovdiv Now 1824
Укротете апетита си още сутринта: Ето какво ще ви помогне да отслабнете

Тъй като храната е горивото на тялото, уверете се, че получавате достатъчно качествена храна, за да посрещнете всичките си хранителни нужди. И започнете още от сутринта!

„Винаги препоръчваме на пациентите да ядат много протеини и богати на фибри, защото те ви карат да се чувствате сити по-дълго“, казва д-р Мир Али. Ако диетата ви вече е пълна с протеини и фибри и все още се борите с пристъпите на глад, може би си струва да добавите едно или две естествени потискащи апетита средства. Women's Health пише за храни и напитки, които обикновено се смятат за естествени средства за потискане на апетита.

Зелен чай

Цял екран

Зеленият чай съдържа съединения като катехини, които помагат за регулиране на глада и ускоряване на метаболизма, казва диетологът Скот Кийтли. Зеленият чай също съдържа малки количества кофеин, които могат временно да помогнат за ограничаване на апетита ви.

Кафе

Голяма част от свойствата на кафето за потискане на апетита се свеждат до съдържанието на кофеин. „Кофеинът в кафето може да помогне за потискане на апетита ви, но ефектът вероятно е краткотраен“, казва диетологът Кери Ганс. Кафето също така стимулира термогенезата, процеса на производство на топлина в тялото ви, което може да ви накара да се чувствате сити. Според проучване от 2020 г., публикувано в International Journal of Pharmaceutical Research, пиенето на 200–250 ml кафе на ден може да помогне, ако се опитвате да отслабнете.

Сминдух

Тази богата на фибри билка може да забави храносмилането и да ви накара да се чувствате сити по-дълго. „Често се използва под формата на добавка, за да помогне за контролиране на апетита“, казва Кийтли.

Матча

Цял екран

Тази билкова напитка съдържа както кофеин, така и други съединения, които могат да повлияят на хормоните на глада и да ви помогнат да се чувствате сити по-дълго, казва Кийтли.

Богати на фибри храни

„Фибрите, особено разтворимите фибри, се разширяват в стомаха и забавят храносмилането, което ви помага да се чувствате сити между храненията“, казва Кийтли. Една храна трябва да съдържа най-малко пет грама фибри, за да се счита за „богата на фибри“. Плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения и овесени ядки са примери за храни с високо съдържание на фибри. Експертите препоръчват да се консумират около 25-30 грама фибри на ден.

Протеин на прах

„Протеинът е един от най-засищащите макронутриенти“, казва Кийтли. „Протеинът на прах може да бъде лесен начин да увеличите приема на протеини, помагайки да контролирате глада.“ Когато търсите добър вариант за протеин на прах, помислете за вкуса, количеството протеин на порция и колко добре се разтваря. Можете също така да избирате между животински и растителни протеини. Животинските протеинови продукти обикновено се извличат от суроватка, казеин или колаген, които осигуряват на тялото ви незаменими аминокиселини. От друга страна, растителните протеини на прах съдържат соя, коноп, грах и ориз. Те нямат толкова много аминокиселини, но все пак са чудесни за оптимално хранене.

Храни с високо съдържание на вода

Храните с високо съдържание на вода, включително краставици, диня и супи на базата на бульон, могат да добавят обем към стомаха ви с минимални калории, казва Кийтли. „Поддържането на хидратация може да помогне за поддържането на глада под контрол“, казва Ханс. Като цяло повечето храни съдържат много вода, така че изберете тези, които са най-хидратиращи, като пъпеш, ягоди, ябълки, домати, праскови, портокали, маруля, чушки и целина. Обезмасленото и киселото мляко също съдържат много вода.

Постно месо или твърдо сварени яйца

„Тези богати на протеини храни са много засищащи и могат да предотвратят преяждането по-късно през деня“, казва Кийтли. Месата и домашните птици в идеалния случай трябва да са постни, като постно говеждо, свинско филе и пилешки гърди без кожа.

Ако сте опитали всичко това и все още се чувствате постоянно гладни, може би е време да посетите вашия лекар за по-подробен преглед и за установяване на причината. „Той ще ви прегледа и ще се увери, че нямате основни здравословни проблеми, като недиагностициран диабет или свръхактивна щитовидна жлеза“, казва Али. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина