Ударното застрояване в Пловдив продължава! Нова сграда ще “цъфне“ на Сточна гара

Автор: Plovdiv Now 72158
Ударното застрояване в Пловдив продължава! Нова сграда ще “цъфне“ на Сточна гара

Терен в центъра на Пловдив, който над две десетилетия остана скрит зад огради, ще се превърне в поредна офис сграда в Пловдив. 

Става дума за пространство от близо 1 декар на кръстовището на бул. "Цар Борис III Обединител" и бул. "Христо Ботев", до новопостроената жилищна сграда на тупика на ул. "Богомил", както и с детска ясла. 

Според информационна табела ще се строи офис сграда, но все още не е ясно на колко етажи ще бъде тя, като се планира обектът да бъде довършен в срок до 1 година. Предвижда се и издигане на нова ограда. Строежът е в начална фаза, но основите на сградата са само на метри от съществуващите в гъстозастроената зона обекти. 

Собственик на новата сграда е фирмата "Амиа Инвест" на Атанас Топчиев - небезизвестният съдружник на убития пловдивски бизнесмен и ММА боец Димитър Стоянов-Лудия. Топчиев е съдружник с зъболекаря и основател на клиника в Пловдив д-р Павел Кръстев. До миналата година дружеството е собственост на Топчиев, жена му Мая Топчиева, сестра ѝ Мими Ненкова и съпругът на сестрата Ивайло Ненков. Двете модни икони и Ненков обаче са напуснали дружеството през 2019. 

Години наред терените бяха оградени с висока метална ограда, която се използваше като рекламно пано за десетки концертни, политически и друг тип плакати. Зад нея не се виждаше почти нищо освен буйна растителност и връхчетата на високоизвисяващи се купчини боклук. На практика пространството в центъра на града бе превърнато в сметище, което оставаше скрито от слънцето, както и от погледите на минувачите. Преди малко повече от година обаче двата свободни парцела бяха разчистени и очевидно подготвени за строителство. 

Според информация на TrafficNews.bg новите собственици са закупили единият от парцелите от 375 кв.м. от банка, която го е пуснала за продан. Той е с предназначение за изграждане на обществена сграда или комплекс и е точно на калкан със съществуващата жилищна сграда със смесено предназначение в съседния парцел. Слепеният с него втори парцел от 552 кв.м. също е частен, но предвиден за жилищно ниско застрояване до 10 метра. Върху него до скоро имаше порутена едноетажна постройка.

Това е пореден пример, че в Пловдив е в епидемия по застрояване и на последния свободен въздух разстояние. В централните части тече бурни издирване на макар и малки терени, за да бъдат изградени нови сгради. Друга тенденция пък е да се бутат ниски стари постройки, на чието място да се вдигат внушителни масивни постройки.

Припомняме, че цялата зона на бившата Сточна гара, която е разположена на другия ъгъл на кръстовището, пък е отредена за издигане на нов огромен мол. Πpeз 2018 гoдинa инвеститорът - южнoaфpиĸaнcĸия фoнд Nеw Еurоре Рrореrtу Іnvеѕtmеnt (NЕРІ) Rосkсаѕtlе, пocoчи, чe cгpaдaтa щe бъдe c paзгъpнaтa плoщ oт нaд 150 000 ĸвaдpaтни мeтpa, ĸaтo oтдaвaeмaтa плoщ щe бъдe 60 000 ĸвaдpaтни мeтpa. Tъpгoвcĸият цeнтъp тpябвa дa e нa 4 нивa, a oбщaтa инвecтиция в нeгo - в paзмep нa 150 милиoнa eвpo. Toгaвa cтaнa яcнo oщe, чe мoлът щe бъдe изгpaдeн въpxy пapцeл в близocт дo Cтoчнa гapa в Πлoвдив, ĸoйтo e бил зaĸyпeн зa 17 милиoнa лeвa.

Големият търговски център тpябвaше дa бъдe зaвъpшeн дo ĸpaя нa тpeтoтo тpимeceчиe нa 2021 гoдинa, но по всичко личи, че това няма да се случи. На този етап няма информация инвеститорът да е променил проекта си, но няма и бърз напредък по работата в големия парцел на срещуположния ъгъл. 

Сградата на калкан до новия строеж пък бе издигната от общински съветник. 

 

Нова кооперация на пъпа на Пловдив, строена от общински съветник, смути друг общинар СНИМКИ

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина