Удължават извънредната епидемиологична обстановка в България

Автор: Виктория Петрова 16039
Удължават извънредната епидемиологична обстановка в България

Националният оперативен щаб за борба с коронавируса и правителството са решили извънредната епидемиологична обстановка в страната да бъде удължена с 15 дни до края на месец юни. 

Това стана ясно преди минути от изявление на министър-председателя Бойко Борисов. Той съобщи решението си на Министерски съвет. 

"От 15 юни пускаме кината и театрите на 50%, за градския транспорт маските остават задължителни по изрично настояване на доц. Кунчев. В затворените пространства препоръчваме също носене на маски", посочи Борисов.

Удължаването на извънредната епидемиологична обстановка ще бъде фиксирано в нова заповед на Министъра на здравеопазването до края на деня.

"Завишението на заболелите от коронавирус, считаме, че се дължи на клъстерите – Доспат Сърница, Ясенец. Овладяваме ги без да създаваме паника и страх, без да затваряме производствата и мисля, че така трябва да продължим. Дисциплината, дистанцията, дезинфекцията са най-важното, което хората трябва да спазват в този момент. Пандемията расте, нищо различно не се е случило, няма разлика с миналите месеци. Радостният факт е, че излекуваните се увеличават и то в условията на нормално функциониране на икономиката, културата и т.н. Предлагаме удължаването, за да не се стигне до такава ескалация, че болниците да не могат да приемат заболелите", посочи Борисов. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина