“Училището, за което мечтаем“ предизвиква децата в Пловдивско да се състезават с проекти

Автор: Plovdiv Now 4822
“Училището, за което мечтаем“ предизвиква децата в Пловдивско да се състезават с проекти

Гьоте-институт България, Детска архитектурна работилница и “Пловдив 2019” обявяват конкурса „Училището, за което мечтаем“. Ученици от 5-ти и 6-ти клас на училищата в Пловдив и региона могат да кандидатстват със свои проекти как да превърнат училището си в по-хубаво място – например с модели за нови мебели и малки архитектурни намеси.

В конкурса могат да участват екипи или цели класове, като авторите на най-добрите проекти ще могат да се включат в работилниците в „Града на децата“. С екологични и рециклирани материали и с помощта на архитектите от Детската архитектурна работилница децата сами ще могат да реализират идеите си, а след това и да отнесат създадените мебели и обекти в своите училища. Крайният срок за кандидатстване е 30 април, а победителите в конкурса ще получат и допълнителна награда – изрисуване на външни части на училището им. 

Конкурсът е само първата стъпка от проекта „Изграждаме заедно“ и неговата детска програма, за която ще се грижи Детската архитектурна работилница. Колектив от архитекти ще са водачите на детското архитектурно пътешествие от училище на мечтите до Град на децата. Архитектурата има важно място в образователния процес. Тя стимулира творческото мислене, техническите умения, физическата активност и работата в екип – разнообразен спектър, който малко други дисциплини могат да покрият.

В следващите месеци Младежкият хълм в Пловдив ще се превърне в „Град на децата“ – при това създаден по идея на и от самите деца – проект, заложен още в апликационната форма на града за титлата „Европейска столица на културата“.

Детска архитектурна работилница ще предложи редица уъркшопи за деца от различни възрасти. С помощта на архитекти и изцяло с екологични и рециклирани материали те ще могат да изградят различни временни конструкции на Младежкия хълм. От пейки и беседки до цели павилиони, които да се превърнат в място на игра, но и в олицетворение на идеите им как да изглежда един истински Град на децата.

Повече за проекта „Изграждаме заедно“:

„Заедно“ е не просто мото на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, но и идея и мисия, зад която Гьоте-институт България застава с проекта си „Изграждаме заедно“. Той първоначално възниква като идея на немските архитекти и артисти Мартин Калтвасер и Майк Ронц, които многократно посещават Пловдив. Те смятат, че трудът и общата визия са най-прекият път към заедността. Те разработват идеята си за архитектурни работилници и инициативи, които да въвлекат и включат различни общности в града – от деца, ученици и студенти до българските, ромските и турски общности в различните квартали на Пловдив. Географски идеята за „Изграждаме заедно“ се разпростира от Столипиново до Младежкия хълм.

Детската програма и проектът Град на децата е само една част от проекта „Изграждаме заедно“. Под същото мото, но с фокус върху възрастни и хора от различни общности ще работят Ателие 3, зад което стоят архитектите Доника Георгиева, Мирослав Велков и Десислава Ковачева. В следващите шест месеца те ще организират редица намеси в градска среда и архитектурни работилници, които насочват вниманието към това какво означава да сме наистина „заедно“ и да се учим един от друг. Очаквайте скоро повече информация.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина