Учениците от Математическата гимназия, поставени под карантина, учат дистанционно

Автор: Plovdiv Now 4348
Учениците от Математическата гимназия, поставени под карантина, учат дистанционно

Учениците от Математическата гимназия в Пловдив, които се завърнаха от Италия и бяха поставени под 14-дневна карантина, ще бъдат обучавани дистанционно, докато са по домовете си. Организацията в елитната гимназия е била направена много бързо и още днес на децата са били изпратени учебните материали. Това съобщи пред наш репортер директорът на училището Веселина Карапеева.

„Децата са напълно здрави. Нямаме никакви притеснения за тях. Тази превантивна мярка – да останат по домовете си, бе предложена от РЗИ и ние се съобразихме с нея”, каза ръководителката на школото. И допълни, че изолирането на завърналите се от Италия деца от останалите ученици е по-скоро с цел да се избегне паника, особено в светлината на задаващата се нова вирусна вълна. Ако някое от тези деца се разболее от грип и вдигне температура, ще се наложи да бъде хоспитализирано, тъй като веднага ще се появят съмнения за опасния вирус, обоснова се тя. 

Припомняме, че 20-те ученици са се върнали от обмен в Сицилия, където са се обучавали по програма Еразъм. Те нямат симптоми на грип, но след като са кацнали на летище София, са били прегледани и пренасочени към домовете им. Категорично е решено, че те няма нужда да бъдат изолирани в инфекциозната клиника или във ВМА в София, защото нямат клинична картина, но тъй като те са били в опасния район в Италия, където се разпространява коронавирусът, превантивните мерки са наложителни. 

Учениците не са от един и същи клас - те са от различни паралелки от 10-и, 11-и и 12-и клас. Част от тях са шахматисти и заради наложената карантина ще пропуснат Републиканското първенство. Това е голямо разочарование за тях, каза още Карапеева.

На семействата децата е бил предоставен телефон за директен контакт със специалистите от РЗИ-Пловдив. Така, ако при някое от тях се появят каквито и да било симптоми, здравните власти ще бъдат незабавно информирани.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина