Учени: Обикновен продукт почиства водата от вредни метали

Автор: Plovdiv Now 1330
Учени: Обикновен продукт почиства водата от вредни метали

Повечето хора на планетата започват деня си с чаша ароматен чай или кафе, а сега, в ново проучване, учените разкриха скритите ползи за здравето, които идват от начина, по който приготвяме ежедневната си чаша.

Ново проучване, публикувано в списанието ACS Food Science & Technology, установи, че чаените листа естествено абсорбират тежки метали като олово и кадмий. По този начин чаят може да филтрира вредните замърсители от водата, потенциално намалявайки риска от сърдечни заболявания и инсулт, пише Manchester Evening News.

Според първия автор на изследването, Бенджамин Шиндел, той и колегите му са открили, че самият процес на варене е отстранил „значителни количества токсични съединения от питейната вода“. Интересното е, че колкото по-дълго се накисва чаят, толкова повече опасни химикали ще бъдат отстранени от водата.

Екипът предполага, че една допълнителна чаша чай на ден, с течение на времето, вероятно може да доведе до намален риск от развитие на заболявания, свързани с експозицията на тежки метали. Авторите вярват, че техните открития могат също да обяснят защо населението, което пие повече чай, може да има по-ниски нива на сърдечни заболявания и инсулт, отколкото хората, които пият по-малко чай.

В работата си учените тестваха различни видове чай, пакетчета чай и методи на приготвяне. За да извърши анализа, екип от учени от Северозападния университет в Илинойс, САЩ, изследва различни видове чай, като черен, зелен, оолонг и бял, както и лайка и ройбос. Те също така проучиха разликите между насипни листа и пакетиран чай.

В проучването учените варят чаени листа за различни периоди от време във водни разтвори, съдържащи известни количества метали като олово, хром, мед, цинк и кадмий. След това учените измериха колко метали абсорбира чаят и установиха, че тежките метали могат да причинят сериозни здравословни проблеми като увреждане на черния дроб и бъбреците, кожни заболявания, когнитивни увреждания и дори рак.

Резултатите показват, че фино смлените листа от черен чай са най-ефективни при премахването на токсичните тежки метали. Всъщност чаша черен чай, накиснат за пет минути, намалява концентрацията на оловни йони във водата с около 15%.

Резултатите от проучването показват също, че торбичката чай също играе важна роля. Например, памучните и найлоновите торбички за чай абсорбират само малки количества вредни замърсители, но биоразградимите хартиени торбички за чай работят невероятно добре. „Найлоновите торбички за чай вече са проблематични, защото отделят микропластмаси , но по-голямата част от торбичките за чай, които се използват днес, са направени от естествени материали, като целулоза. Те могат да отделят микрочастици от целулоза, но това са само фибри, с които тялото ни може да се справи“, обясни Шиндел.

Резултатите от изследването показват, че йоните на тежките метали просто полепват по повърхността на чаените листа, където остават. След като чаят се свари, хората са склонни да ги изхвърлят. "Просто поставете листата във водата си и ги накиснете, и те естествено премахват металите“, добави Шиндел.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина