Учебната година започва присъствено, заведения, фитнеси и събития - с ограничения

Автор: Plovdiv Now 14782
Учебната година започва присъствено, заведения, фитнеси и събития - с ограничения

Новата учебна година ще започне присъствено. Това съобщи по време на брифинг министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, цитиран от trafficnews.bg.

„Децата не са длъжни да плащат цената, че ние, възрастните, не се ваксинирахме. В тази ситуация учебният процес може да започне присъствено. При неблагоприятно развитие на нещата, ще се мисли за някакъв тип ваканция”, посочи той.

Заради увеличения брой на заразените с COVID-19 и малкия брой на ваксинираните обаче, се въвеждат нови противоепидемични мерки, които ще важат от 7 септември до 30 октомври.

Групови занятия в езикови центрове ще се провеждат до 10 човека в помещение и с дистанция от 1.5 метра между тях. Затварят детски центрове и клубове. Конгреси ще се допускат при не повече от 30% от капацитета и 30 участника в помещението.

Преустановяват се тиймбилдингите. Конкурси, масови изпити ще се провеждат на 30% и до 30 участника в помещението. Музикални фестивали се спират.

Кина, театри, циркове, концерти на закрито - при не повече от 50% от капацитета. Музеи и галерии ще работят, като ще допускат 1 човек на 8 кв. м.

Школи за танцови и музикално изкуство - не повече от 30%. Спортни състезания на закрито ще се провеждат без публика. Спортни на открито - с публика с неповече от 30% от капацитета.

Фитнесите ще работят на 30% от капацитета. Плувни басейни - само за индивидуални спортове при 50% от капацитета. Колективни спортове на закрито се преустановяват. СПА центрове, терапевтични и балнеосанаториуми - до 30% на капацитета и с график на индивидуално ползване на услугите

Посещения в заведения за хранене и развлечения, игрални зали и казина ще се допуска само от 7 до 23 часа /обновено/ при отстояние от 1.5 метра между столовете, не повече от 6 души на маса и носене на маски от персонала.

На всички пазари и тържища ще бъде създадено еднопосочно движение и трябва да се осигурява дистанция и носене на защитни маски. По отношение на работните колективи работодателите ще трябва да осигурят дистанционна форма, където е възможно. Като в присъствена форма да са най-много 50% от служителите.

Допускат се свиждания в болници и специализирани центрове, но с пълен предпазен комплект и не повече от един посетител в стая.

При 100% ваксиниран персонал или с валиден сертификат за преболедуваме могат да се провеждат мероприятия на 100% капацитет, като се допускат и хора,които също са ваксинирани, преболедували или предоставят направен PCR или антигенен тест. Тези обекти ще трябва да информират РЗИ, като ще подлежат на контрол от тяхна страна.

Здравните власти прилагат новите мерки с голямо нежелание. Това заяви здравният министър  д-р Стойчо Кацаров след обявяването на новите по-строги мерки.

„Тези мерки съответстват на предложението на доц. Ангел Кунчев и на заложеното в плана, това са мерки, които са научно обосновани и съгласувани. Ние прилагаме тези мерки с голямо нежелание, но сме принудени от ситуацията“, заяви още Кацаров.

Той призова да се спазват мерките и да се съдейства на контролните органи.

„От това зависи колко дълго ще бъдат прилагат мерките. Мерките са в срок от два месеца, но могат да бъдат скъсени по-рано. Всичко зависи от епидемичната ситуация.  В рамките на 10 дни ще направим преоценка и ще нанесем корекции според ситуацията. Може да бъдат наложени и по-тежки мерки.  Няма да допуснем претоварване на болниците и  няма да се поколебаем да приложим и най-строгите мерки. Но това зависи от всички“, каза министърът.

Той призова и към ваксинация. Според него няма необходимост от въвеждане на локални мерки, тъй като показателите в различните области са сходни.

„Когато страната влезе в тъмно-червената зона ще се достигне и до затваряне на училища, на този етап не е необходимо“, заяви още Кацаров.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина