Творците на Пловдив попаднаха в обектива на европейска медия ВИДЕО

Автор: Plovdiv Now 931
Творците на Пловдив попаднаха в обектива на европейска медия  ВИДЕО

Стари улици, млад дух – с това определение започва материала си за Пловдив електронното издание на Euronews. Авторът Апостолос Стайкос отбелязва, че градът ни ще бъде една от двете Европейски столици на културата през 2019 г.

Пловдив е вторият по големина в България и един от най-старите постоянно обитавани градове в Европа,  създаден около 6 век пр.н.е. Днес той е жив и модерен град – административен, универистетски, икомономически, търговски и транспортен център на Южния Централен район на България.

Градът ни има две основни цели – да ставаме все по-популярни и привлекателни особено за европейската аудитория и да направим Пловдив по-видим. От друга страна, целта ни е да удвоим броя на туристите, посетили града. През 2019 г. очакваме да посрещнем около  два милиона посетители, казва заместник-кметът Стефан Стоянов пред Euronews.

Заместник-кметът подчертава пред авторитетното издание, че Пловдив предлага богата програма от събития, музикални фестивали, оперен фестивали и отбелязва, че градът е много динамичен.

Стоянов отбелязва, че едно от местата, които задължително трябва да бъдат посетени, е Старият град с прекрасните възрожденски къщи.  В една от тях днес е подредена експозицията на Етнографския музей.

Старият град в Пловдив бе кандидат за включване в списъка за световното културно наследство на ЮНЕСКО през 2004 г., пише изданието. В материала е цитиран и екскурзоводът  Румяна Титерякова: "Пловдив е уникален град, с има дълга история, невероятна култура и изумителен Стар град. Има има много хубави ресторанти, добри спортни съоръжения - един стар град с млад дух. "

Euronews разказва, че в Стария град се събират много творци – артисти и занаятчии, които запознават туристите с традиционното изкуство.

Използвам традиционни методи и техники, за да тъка съвременни шалове, престилки, казва занаятчията Елена Драмова.

В материала е отделено място и за друг емблематичен български град – Варна. Авторът разказва и за забележителностите, които туристите могат да посетят там.

Пловдив и Варна са двете бижута в българската корона. Надяваме се, че вече сте открили причините следващото ви пътуване да е тук,  отбелязва Апостолос Стайкос.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина