“Цветя и руни“, Пловдивски културен институт представя Николай Стайковски

Автор: Plovdiv Now 6817
“Цветя и руни“, Пловдивски културен институт представя Николай Стайковски
Арт галерията на Пловдивски Културен Институт представя художникът Николай Стайковски с изложба графика и живопис "Цветя и руни". Откриването е на 11 май от 11,00 часа, а експозицията ще бъде на разположение на ценителите до 14 юни.
 
Изложбата е своеобразен подарък за автора, който на своя рожден ден ще сподели вдъхновението на своето творчество с любителите на изкуството в Пловдив.
 
Пловдивски културен институт се намира на улица "Иван Перпелиев" №5.

Николай Стайковски е роден на 11 май 1956 г. в Плевен. Завършва Художествената гимназия в София, след което следва в Академията за изящни изкуства във Варшава, Полша.
Образованието му е прекъснато от комунистическия режим в България по политически причини. През 1982 – 1983 г. учи живопис при проф. Светлин Русев, а през 1987 г. завършва НХА в София (графика) при проф. Г. Симеонов. През 1999- 2001 г. е на следдипломна специализация в Академията за изящни изкуства във Варшава при проф. Р. Стрент като стипендиант на полското правителство, а през 2001 – 2002 г. – в Радомската политехника, катедра „Изкуство“ при проф. К. Визнер.

Член е на СБХ от 1994 г., на Ротари клуб – Плевен до 1998, после – РК-Троян, на Агенция ИЗА-Арт от 1998 и др. Участва в много национални и международни изложби. Над 50 са индивидуалните му вернисажи (графика, живопис, пластика, хепънинг) в България, Полша, Русия, Австрия, Словакия и др. Лауреат е на награди, в т.ч. Втора награда на конкурса „Графика Варшавска“ – 1999 г. и специална награда на Съюза на полските художници – 2000 г.
Негови творби се намират в НХГ, СГХГ, ХГ „И. Бешков“, Исторически музей – Плевен и др., както и в частни колекции у нас и в Европа.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина