Цветанка Еленкова открива сезона в „Код червено: Литература“ в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 6487
Цветанка Еленкова открива сезона в „Код червено: Литература“ в Пловдив

Есенният сезон на Код червено: Литература стартира на 25 септември /сряда/ в U PARK Gallery  с представянето на носителката на  наградата „Дъбът на Пенчо“  за 2019 година Цветанка Еленкова и книгата й „Седмият жест II“. Началото е в 18 часа.

Цветанка Еленкова е родена в София през 1968 г. Бакалавър по икономика на Университета за национално и световно стопанство (1991). Има издадени пет стихосбирки и две книги с есетата. Поезията й е превеждана на тринайсет езика.

Публикувала е в престижни издания за литература и култура като Goma de borrar (Аржентина); International Literary Quarterly, Modern Poetry in Translation,Orient Express и Poetry Review (Великобритания); Anti, Athens News, Balkan Reporter, E-Poema, Helios и Temata Logotehnias (Гърция); Ilantron (Кипър);Наше писмо (Македония); La Otra, Posdata и Vida Universitaria (Мексико); Absinthe и Zoland (САЩ); Златна греда, Квартал, Книжевне новине, Книжевни магазин, Матица Српска, Mejay и Polja (Сърбия); Cumhuriyet (Турция); Potjah 76 (Украйна); Autre Sud (Франция); Libra Libera (Хърватия); Aerea (Чили).

Книгата й „Седмият жест“ (2005) има издания в Англия от „Шиърсман Буукс“ и в Сърбия от „Повеля“. Била е гост на международни фестивали: Виленица (Словения) (2008), Поетека (Албания) (2009), Тинос (Гърция) (2010).

Работила е като редактор на списанията „Ах, Мария“, „Европа 2001“ и „Хелиос“ (Гърция).

Превежда от английски, гръцки и македонски. Преводач е на антологията „Късмет“ със стихотворения от Реймънд Карвър, на стихосбирки от Богомил Гюзел, Фиона Сампсън и Джонатан Дън, както и на редица гръцки поети в литературния печат - Ангелос Сикелянос, Такис Синопулос, Никос Карузос и др. Преводът й на четирима средновековни индийски поети „Слова за Шива“ (2000) е номиниран за Националната литературна награда „Христо Г. Данов“.

Тя е съставител и редактор на антологията от осемнайсет съвременни български поети „На края на света: Съвременна поезия от България“ за английското издателство „Шиърсмън Буукс“.

Съуправител е на издателство „Смол Стейшънс Прес“.

 „Седмият жест II”  получи една от важните награди за поетическото творчество „Дъбът на Пенчо” за 2019 г., присъждана от литературния критик проф. Светлозар Игов. Тя е своеобразно продължение на емблематичната „Седмият жест”, издадена през 2005 г. и отличена с множество положителни рецензии в България и в чужбина (книгата има три издания досега зад граница: от изд. Повеля, Сърбия, 2009, от изд. Шиърсмън Буукс, Англия, 2011, от изд. Терсиум Едисион, Франция, 2018).

Ето откъси от някои:

Прекрасната чистота на мислите на авторката се съчетава с топлината на поднасянето им в създаването на една необикновена, възвисена стихосбирка.” (Сара Краун, сп. Поетри Ревю, Лондон);

„Да четеш тази книга от оставящи без дъх стихотворения е кинематографско преживяване. От читателя се иска да отложи временно всяка форма на знание и да остави неверието си, предавайки се пред имагинерната чувствителност на Еленкова. (Сарада Субриън, сп. Модърн Поетри ин Транслейшънс, Оксфорд);

„В тези фрагменти е включено толкова много със съвсем малко думи. Те се родеят с лирическа красота и продължително търсене на метафизичния смисъл.” (Иън Сийд, сп. Страйд, Корнуол);

„Тези текстове са своеобразни поетически уравнения, изтънчени мисловно-провокативни текстове за любовта, семейството, , смъртта и православното християнство.” (Джон Тейлър, сп. Абсинт, Бостън);

„Кратките истории на Цветанка Еленкова са близки до поезията и до философията. Езиково са съвършено изчистени, понякога приличат на пътепис в стихове.” (Мича Вуичич, сп. Йелоу Каб, Белград);

„Това е поезия от небесни видения, която намира божественото в баналното, а смъртта е поставена в самото сърце на съществуването.” (Терсиом Едисион, Франция).

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина