Ценна кралска пеперуда каца за втория рожден ден на зала “Тропик“ в Природонаучния музей

Автор: Plovdiv Now 12849
Ценна кралска пеперуда каца за втория рожден ден на зала “Тропик“ в Природонаучния музей

Регионалният природонаучен музей - Пловдив отбелязва втората годишнина от откриването на зала „Тропик“ на 18 септември 2019. По случай рождения ден на залата музеят подготви албум със снимки, представящи някои ключови моменти в нейната история, както и много от фееричните и обитатели. Албумът със спомени ще бъде изложен на видно място във фоайето на музея, но това не е всичко. В чест на втората годишнина на зала „Тропик“ в експозицията на музея (зала „Безгръбначни“) ще бъде изложена изключително ценната птицекрила пеперуда на кралица Александра (Ornithoptera alexandrae), която е най-голямата пеперуда в света. Постителите ще могат да й се насладят до края на месец септември.

Зала „Тропик“ е първата постоянна изложба на живи тропически пеперуди и растения в България. Този удивителен проект е част от цялостното преобразяване на природонаучния музей, започнато с подкрепата на Община Пловдив през 2013. Куполът, който бива възстановен на старото си място (премахнат през 1912), се строи в продължение на около година, а изграждането на цялата инсталация, която поддържа специфичните условия в зала „Тропик“, отнема още година и половина. Покривът също се нуждае от укрепване, за да издържи допълнителната тежест на почвата и големите растения.

Помещението е оформено като малка джунгла, в която целогодишно се поддържа температура над 26 градуса и влажност над 75%. Освен екзотичните пеперуди, вътре живеят златни рибки и 40 вида растения от топлите страни. От откриването си до днес зала „Тропик“ е била дом на 50 различни вида пеперуди от джунглите на Азия, Африка и Южна Америка. Сред най-впечатляващите обитатели е нощната пеперуда Attacus atlas с размах на крилете до 20см, като средният размер на пеперудите в залата е 10 см.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина