Църквата почита трима мъченици днес, ето кои са имениците

Автор: Plovdiv Now 7540
Църквата почита трима мъченици днес, ето кои са имениците

Църквата почита на 23 март светите преподобни мъченици Никон и Лука Одрински, както и мъченица Лидия.

Лидия била продавачка на платове и слушала заедно с другите жени какво говори Св. Апостол Павел по време на мисията си. Тя приела Апостола да живее в дома ѝ. Задно със съпруга си Филит и двете им деца приели християнската вяра. На другия ден ги измъчвали, като ги потопили в котел, пълен с масло и сяра.

В III век в град Неапол живял един доблестен воин на име Никон.

Първоначално езичник в последвие приел християнската вяра. Със свои приятели заживели като иноци на остров Сицилия.

Но след време срещу тях било започнато преследване от Квинтиан. Всички били заловени и хвърлени в тъмница. Не се отрекли от вярата  си и всички освен Никон били обезглавени. А Никон бил подложен на още по-жестоки мъчения но и те не го сломили. Накрай Квинтиан заповядал да му отсекат главата с меч.

Преподобни мъченик Лука се родил в Одрин от благочестиви родители българи Атанас и Доминица. След  ранната смърт на бащата попаднал в Цариград там проявил слабост и за да спаси живота си обещал да се потурчи. По-късно се покаял но бил насила обрязан. Избягал и търсил спасение в няколко манастира

Не намирал покой и  дошъл до мисълта за мъченичество. След като се причестил със светите тайни Христови, св. Лука се облякъл като турчин и се отправил при кадията (съдията) в остров Милин. Пред него изповядал християнската вяра.

Турците го измъчвали жестоко но нищо не могло да го пречупи. Св. Лука бил обесен на 23 март 1802 г на 16-годишна възраст. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина