Църквата почита днес свети мъченици майка и син, както и княз покръстител

Автор: Plovdiv Now 7082
Църквата почита днес свети мъченици майка и син, както и княз покръстител

Църквата почита на 15 юли светите мъченици Кирик и Юлита, както свети равноапостол княз Владимир.

Света Юлита произлизала от рода на предишните римски царе. Овдовяла на млади години, като имала само един тригодишен син Кирик. Тя живеела в град Икония, област Ликаония, като и била изцяло отдадена на Христовата вяра. Своя син тя кръстила веднага след рождението му, а като станал на три години, започнала да му предава вярата си.

Когато при Диоклетиан настанало гонение и в Ликаонската област, Юлита взела тригодишния си син и с двете си верни слугини избягала в Селевкия. Когато започнали и тук да преследват християните, тя отишла в Килийския град Тарс. Но и тук не могла да се скрие и скоро била изведена със сина си на съд.

Управителят я попитал за нейното име, род и отечество. Тя се нарекла само християнка. Управителят тогава й отнел сина и заповядал да я бият с волски жили. Детето гледало майка си, плачело и искало да се изтръгне из ръцете, които го държали. Управителят се опитал да го погали, но Кирик извикал: "Аз съм християнин, пусни ме при мама!" И взел с ръчичките си да драска управителя, като отвръщал лице от него.

Тогава управителят го блъснал и Кирик паднал надолу и разбил главичката си по каменните стъпала и предал на Бога невинната си душа. След много мъки и Юлита била посечена с меч. Това станало през 304 година.

Телата на пострадалите за Христа майка и дете били хвърлени без погребение да бъдат изядени от зверове. Но две слугини ги прибрали тайно през нощта и ги погребали. Едната от тях доживяла възцаряването на Константин Велики. Тя показала на вярващите мястото, където били погребани мъчениците. Мощите на майката и сина били запазени. И до днес те са чудотворни и част от тях се намират в Охрид, в църквата "Св. Богородица".

Свети Владимир I Велики е княз на Киев от 980 до 1015 и православен светец, син на княз Светослав I и наследник на брат си княз Ярополк I. Той е известен с покръстването на Киевска Рус през 988.

Княз Владимир Велики е възхваляван от Църквата като християнизатор и цивилизатор на Русия. Той е обявен за светец, като празникът му е на 15 юли. На негово име са наречени една от най-големите църкви в Киев и Киевския университет. В Русия има орден, на негово име (Свети Владимир).

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина