Почитаме света Мария Магдалена, дами празнуват имен ден

Автор: Plovdiv Now 14467
Почитаме света Мария Магдалена, дами празнуват имен ден

Църквата почита на 22 юли Света Мария Магдалина, позната и като Мария Магдалена. Тя е християнска светица, новозаветен персонаж, предана последователка на Исус Христос, мироносица, следваща Христа до разпятието му и свидетелка на възкресението му.

Тя е и най-енигматичният образ, описан в Библията.

Според ранното християнство Мария Магдалена е била блудница, на която Исус дава опрощение и омиротворява душата ѝ. Според други източници обаче двамата са били много по-близки, отколкото казва тази история, и Мария Магдалена е била майка на Христовото дете.

И в 4-те Евангелия се казва, че Мария Магдалена е една от 4-те жени, присъствали на Христовото разпятие и единствената, която остава до кръста, поемайки по този начин огромен риск. За разлика от нея останалите христови апостоли са се скрили.

Естеството на връзката между Исус Христос и Мария Магдалина си остава предмет на многобройни конспиративни теории, догадки и предположения, които понякога се разглеждат от вярващите като светотатство. 

През 2009 г. мощите на света Мария Магдалина са донесени за поклонение в Ловеч от славянобългарския манастир „Свети Великомъченик Георги Зограф“ в Света гора.

Образът на Мария Магдалина преобладава освен в картините на средновековните художници, но и в тези на ренесансовите творци.

В киното на 21 век Мария Магдалина е изиграна от Моника Белучи в популярния филм „Страстите Христови“ на Мел Гибсън.

Имен ден на 22 юли празнуват Магда, Магдалена, Мадлен и техни производни. Могат да празнуват и дамите с името Мария, но техният голям празник е 15 август, когато е Успение на Света Богородица.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина