Три варианта за следващата учебна година в зависимост от епидемичната ситуация

Автор: Plovdiv Now 42547
Три варианта за следващата учебна година в зависимост от епидемичната ситуация

При евентуална втора вълна на COVID-19 просветното министерство не изключва следващата учебна година също да започне дистанционно. Подготвени са три варианта в зависимост от епидемичната ситуация, каза днес министър Красимир Вълчев - присъствено, частично присъствено и електронно, но при по-добра организация. Министърът каза в отговор на депутатски въпроси и че предстои промяна в Закона, така че електронно да се учи и по време на грипните ваканциии, а от 1 юни ще започне обучението на децата, които пропуснаха он-лайн уроците.

Ако ситуацията е нормална новата учебна година ще започне присъствено, което е и най-добрата форма на обучение, каза министър Вълчев. Министерството ще бъде готово обаче с още два варианта. Частично- присъствено обучение, което ще се приложи в краен случай, защото резултатите от него са спорни, а рискът е голям и електронно обучение, но при по-добра организация.

"По-добре съобразени с всички деца и учители седмични разписания, по-голяма част от децата да учат синхронно, във виртуални класни стаи, платформите да бъдат най-добрите за ползване", обясни Красимир Вълчев, министър на образованието и науката. 

Това ще се случи, ако има вторична вълна на COVID-19. След около две седмици Министерският съвет ще предложи промени в Закона за училищното образование, така че електронно да може да се учи и по време на бъдещите грипни ваканции.

"Това не трябва да бъде загубено време по време на учебната година, знаете че като цяло учебната година не стигат дните, голяма част от програмите и учителите не им стига времето", поясни министърът на образованието и науката.

От 1 юни в училищата ще започне обучението на децата от 1 до 3 клас, които са завършили електронно срока или годината с двойки или изобщо не са имали достъп до електронно обучение.

"Училищата ще създадат вероятно повече открити класни стаи, ще закупят шатри и т.н., че да имат възможност да проведат повече дейности на открито", посочи Красимир Вълчев.

Една част от децата не са учили заради невъзможност да го направят, но други- по нежелание, уточни министърът. В момента се изготвя протоколът как точно те ще се обучават през лятото.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина