Тревожна статистика: 1357 пожара и поредица взривове от началото на 2020 в Пловдив

Автор: Ива Модова 3360
Тревожна статистика: 1357 пожара и поредица взривове от началото на 2020 в Пловдив

Пожари, взривове, катастрофи, инциденти в планини и реки – това са само част от произшествията, на които се отзовават пожарникарите. Почти няма дейност, пори която да не се търси съдействие от огнеборци. Благодарение на действията им не един или два живота са били спасявани – дали при гасене  на пожар или използване на специализирана техника.

1357 пожара са били потушени от пловдивските огнеборци от началото на 2020 година. Данните на Пожарната под тепетата са от началото на годината до края на месец май.

От дирекцията отчитат за пореден път дейността си. В рамките на пет месеца, огнеборците са се отзовали на близо 2200 сигнала за инциденти. Оказва се обаче, че 114 от тях са били „фалшива тревога”. Не такива обаче са били сигналите за съдействие, отправени към аварийно –спасителната служба, които са близо 60.

Един от последните е случаят с изчезналото момче в Карлово. Петър Лухов изчезна на 5 май около 19 ч. Последно е забелязан в района на водопада Сучурум, където е влязъл да се къпе във водата. Близо седмица водолази от специализираните дейности към Пожарната издирваха младия мъж. На 12 май тялото бе открито в коритото на водопад " Сучурум".

През отчетния период, в резултат на възникналите инциденти, са загинали 6 души, 20 са били ранени, а 37 – спасени.

През последните месеци няколко инцидента белязаха статистиката. Един от най-тежките бе в квартал Кючук Париж, при който газова бутилка се взриви в апартамент. От него бяха избити дограми и врати. Входната врата на жената буквално бе излязла с касата, както и интериорните врати в имота. След взрива, апартаментът пламна. Всички стъкла бяха избити, както от апартамента на собственичката, така и на етажа. Пострадала бе възрастна жена, която бе в тежко състояние и сериозни изгаряния.

10 случая на изтичане на газ е имало от началото на годината в Пловдив. Като от тези случаи е имало четири взрива.  Един от тях бе в блок на ул. „Пепелаша” 3. За щастие нямаше пострадали хора. От взрива обаче бе изкъртена дограмата на остъклената тераса на апартамента. 

В рамките на петте месеца, на територията на Пловдив и областта, са потушени 1357 пожари - 271 са нанесли значителни материални щети, а 1086 са били без загуби.

Най-тежкият инцидент в Пловдив бе пожарът в складовете на булевард „Марица”. Часове наред огнеборците се бореха с пламъците, а екипи останаха два дни на мястото, за да не пламнат отново строителните материали.

Сигналът за пожара бе подаден в 11:30 часа на 7 май. Тръгнал е от склад за изолация, като по данни на TrafficNews се е запалил стиропор. По непотвърдени данни причината за пожара е проявена небрежност от страна на работник, който хвърлил незагасен фас в района. За щастие при инцидента няма пострадали хора.

Халето е собственост на пловдивската компания "Пловдив строй ресурс". То се намира на площ от няколко декара и в него се помещават няколко фирми, които държат складови площи. 

В средата на март пък, четири екипа огнеборци бяха иззпратени ка Кукленско шосе, след сигнал за пожар в пловдивска болница.Огънят бе тръгнал от гаражните клетки на приземния етаж

Всичките пациенти и медицински персонал бяха евакуирани. Само за 15 минути пожарникарите успяха  да овладеят огъня и пожарът бе потушен.

С всяка изминала година инцидентите стават все по-чести и по-сериозни. За изминалата 2019 година се бележи ръст на произшествията, завършили с фатален край.

През 2019 година в дирекцията са постъпили 6909 сигнала за произшествия, което е с над 900 броя повече в сравнение на предходната година. От възникналите 3987 пожара, 712 са нанесли сериозни материални щети и 3275 са тези без засегнато имущество.

През 2019 година, при инциденти са пострадали 10 души и 28 са загинали. Връщайки с 4 години назад, 2019 година се оказва с най-много жертви.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина