Трайно повече излекувани от новозаразени с Covid у нас, паднахме на 27-мо място в ЕС

Автор: Plovdiv Now 4303
Трайно повече излекувани от новозаразени с Covid у нас, паднахме на 27-мо място в ЕС

Запазва се тенденцията у нас да има повече излекувани, отколкото новозаразени с коронавирус пациенти. Именно това дава увереност на здравните власти и показва, че мерките дават резултат и се върви по правилния път, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Щаба днес.

Дневната заболеваемост у нас е паднала под 100 на 100 000 души.

„Въпреки ниския индекс на строгост на мерките България поддържа ниски нива на заболеваемост. Това показва, че ние умело се справяме с пандемията у нас, въпреки умерените и не толкова строги мерки в сравнение с Европейския съюз“, коментира още Ангелов.

Относно 14 дневната заболеваемост, доцент Ангел Кунчев коментира, че България е сред страните от ЕС, които не са в червено заради висок брой на заболели.

С най-ниски нива е ЕС, освен нас, са Гърция, Норвегия, Исландия и Финландия.

В момента сме на 27 място по заболеваемост в ЕС и на 6 на Балканите. По отношение на смъртност сме на 11 място е ЕС.

В страната има само три червени области. Това са Враца, Кюстендил и Плевен. 19 са оранжеви и за пръв път имаме и 6 жълти, които имат изключителни ниски нива.

Най-ниска е заболеваемостта в Търговище и най-висока в Кюстендил.

Продължава и тестването с антигенни тестове на учителите в цялата страна. Към момента са направени 3726 теста на непедагогически персонал, който работи в учебните заведения. От тях 11 души са положителни. Тествани са и 12 232 учители, като 26 са положителните.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина