Топ готвачите на България ще се срещнат в истинска битка помежду си по време на 11-то издание на Национална кулинарна купа на страната, която ще се проведе на 20 и 21 април в палата 2 на Пловдивския панаир.
Над 100 състезатели ще мерят сили и умения в 9 различни категории в двата дни на надпреварата, организирана от Българска асоциация на професионалните готвачи в партньорство с МЕТРО България. Пловдивчани ще могат да видят на живо популярни шеф-готвачи като Андре Токев и Иван Манчев, и много други майстори на кулинарното изкуство. Атмосферата в боксовете на купата по нищо няма да отстъпва на придобилите популярност телевизионни формати, но посетителите ще имат предимството да усетят на живо духа на надпреварата в отборната категория и индивидуалните дисциплини.
„Надпреварата ще е наистина невероятна. Особено в в отборната категория, в която сили ще премерят поне 8 екипи от готвачи.“, казва Андрей Стоилов, президент на Българска асоциация на професионалните готвачи. „В журито очакваме гости от чужбина, а колеги от Македония ще се включат в борбата за големите награди!“
Най добрите резултати от първия ден ще се класират за втори кръг: „Черна Кутия”. Организаторите ще предоставят на отборите „черни кутии“. Всяка кутия ще съдържа еднакъв асортимент и количество продукти, създавайки равни условия за всички участници. Организаторите ще обявят темата и продуктите при стартиране на финалната дисциплина. Те ще бъдат оценени по следните критерии – вкус, визия, ефективното използване на съставките, балансираност на менюто, оригиналност, използвани кулинарни умения и техники.
Следобед на 21 април ще станат ясни големите победители в състезанията „Готвач на България“, „МЕТРО Кулинарен отбор на България“ , „Сладкар на България“, „Млад готвач“ и други дисциплини свързани с умения за филетиране на риба, приготовление на телешо, пица и паста. Кулинарните таланти на България от училищата по туризъм ще се надпреварват за титлата „Млад готвач на България“ и в още няколко дисциплини.
Професионалното жури ще зададе атрактивни теми в отделните категории. В отборното представяне темата е „Иновация – трактовка на популярни френски ястия“. При индивидуалната борба за титлата „Най-добър готвач на 2018“ участниците ще трябва да покажат най-доброто в „Модрена класика – българска история“. Претендентите за титлата „Най-добър сладкар на България“ ще трябва да изваят от шоколад и сметана популярни предмети от тракийски златни съкровища в темата „България-Люлка на цивилизацията”. За информация на читателите – през 2017 г. майстор-сладкарите сътвориха невероятни десерти с форма на дракони, мечове, крепости и кули, пресъздавайки теми от популярния сериал „Игра на тронове“.
Ще ври и кипи и на Амфитеатъра на МЕТРО България в палата 2, където гостите на събитето ще могат да видят презентации от топ готвачи като Георги Бойковски, именитите ни сладкари Ради Стамболов и Боби Екзархов, ще надникнат в тайните на китайската кухня с Ян Синг от Хонг Конг и ще се запознаят с уменията на Галин Захариев, носител на призови места от състезания по пица класик и пица акробатика. Шеф-готвачът на кулинарната МЕТРО Академия Юри Велев и помощникът му Веселин Дойков ще изненадат зрителите с уникални ястия и десерти, а дегустациите на вино, прясна паста и други ще държат гостите в кулинарен съспенс през двата дни на МЕТРО амфитеатъра. Специално въведение в света на био и крафт бирите ще направи Стойчо Пампов, създадател на най-популярния български крафт бирен бранд „Ромбус“.
Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) е създадена през февруари 2005 г. Целта и́ е да издигне отношенията общество-готвачи на ново ниво, като подобри престижа и статута на практикуващите готвачи и оказва ценна помощ в отношенията с партньори, организации, клиенти и колеги, в България и чужбина. Асоциацията има дългогодишен опит в организирането на професионални събития като ежегодната Национална кулинарна купа в Пловдив, както и Националната квалификация за световния шампионат Bocuse d’Or. През годините БАПГ е изпратила стотици участници на световни, европийски състезания и квалификации.
Участниците от Национална кулинарна купа на България са печелили десетки медали от тези състезания по цял свят. Участници и организатори на Национална кулинарна купа не веднъж са били премирани на Олимпийските кулинарни игри в Германия. Националният кулинарен отбор на България има три последователни участия на тези игри, а Кулинарната купа в Пловдив е мястото на което се откриват новите надежди на националния ни отбор. Сред лицата на БАПГ са някои от най-утвърдените и популярни български шеф-готвачи като Андре Токев, Димо Димов, Иван Манчев и Николай Боруков, Андрей Стоилов.