Токсично е замърсяването на водите на река Марица! Разследват няколко фирми за отравяне на водата

Автор: Plovdiv Now 14885
Токсично е замърсяването на водите на река Марица! Разследват няколко фирми за отравяне на водата

Токсично е замърсяването на водите на река Марица между Пазарджик и Пловдив. Това сочат първите резултати на взетите проби.

“Бързите тестове са отхвърлили наличието на цианид. Все още се уточнява какво е опасното вещество във водата.”, заяви областният управител Дани Каназирева.

В същото време продължава разследването на прокуратурата и полицията по този случай. Образувано е досъдебно производство. Назначени са експертизи, резултатът от които се очаква в спешен порядък.

Районната прокуратура в Пазарджик издаде заповед да не се изнася нищо от речното корито, докато не се установи причината за измирането на рибата. До момента са извършени огледи на три места по поречието на река Марица и в четири фирми в района на Пазарджик.

Вредните вещества са стигнали по течението от Пазарджик до Пловдив и Първомай, има опасност да стигнат и Хасково. Първи замърсяването на реката констатират рибари от Стамболийски, които подават сигнал на телефон 112.

Течът на вредни вещества е от фирма, която се занимава с преработка на отпадъци и събиране на вторични суровини. Потърсихме управителя за коментар, но без резултат.

“Нека се избягва улова и консумацията на риба от река Марица”, призова зам.-кметът на Стамболийски Любомир Марков.

ВиК – Пловдив ограничи водовземането от две помпени станции заради възможното отравяне на река Марица. От там заявиха, че няма пряка опасност за качеството на питейната вода, но са взети превантивни мерки. Пробите, които се взимат от питейната вода, се изследват в сертифицираната лаборатория.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина