Тиквен пай със сметана и орехи - фин и много вкусен есенен десерт

Автор: Plovdiv Now 10222
Тиквен пай със сметана и орехи - фин и много вкусен есенен десерт

Тиквеният пай със сметана и орехи е фин и много вкусен есенен десерт.

Необходимите продукти са: брашно - 200 грама, масло - 125 грама (меко), яйца - 3 броя, вода - 2 с.л. (студена), кафява захар - 1 чаена чаша, тиква - 2 ч.чаши (пасирана, печена), прясно мляко - 100 мл, животинска сметана - 100 мл., канела, ванилия, печени орехи - за гарниране.

Приготвяне:

Приготвяме основата за пая, като смесваме в купа брашното, 2 лъжици от захарта, яйцето и нарязаното на кубчета омекнало масло.

Когато се заформи тесто, добавяме две лъжици студена вода. Полученото маслено тесто оставяме в купата, покриваме с кърпа и оставяме в хладилника за около 30-40 мин.

Тиквата, която е изпечена и охладена предварително, пасираме до гладкост. Останалата захар разбиваме с две яйца. Добавяме ванилията, малко канела, млякото и сметаната и разбиваме отново.

Разстиламе тестото във форма за пай. Правим няколко дупки с вилица и слагаме отгоре хартия за печене.

Поставяме по-малко форма отгоре, за да се изпече равномерно тестото и да не се надигне.

Печем за 8-9 минути на 180 градуса. След това махаме втората форма или тежестите, ако използваме такива, и печем тестото открито за още 5-6 минути.

Изсипваме сместа за пая върху основата и печем за 40-45 минути на 170 градуса.

Поднасяме пая изстинал, поръсен с печени орехи и пудра захар.

Източник: gotvach.bg - Анелия Терзиева

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина