Предлагаме ви рецепта за тиква с ориз - вкусна и интересна есенна гозба.
Продукти:
150 г тиква
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 с.л. олио
1 ч.л. масло
сол
1 с.л. шафран
черен пипер
1 с.л. мак
Приготвяне:
Тиквата (150 г) се нарязва на кубчета и се задушава в загрятото масло 5 минути. Налива се топла вода, колкото да я покрие. Посолява се и задушаването продължава на слаб огън още 10 минути.
В друг съд се загрява олиото и в него се задушава нарязаният на ситно лук (1 глава). Щом стане прозрачен, се прибавя измитият и отцеден ориз (1 ч.ч.). Посолява се, разбърква се и се пържи 2-3 минути.
Налива се вода и се оставя да поври 3 минути при непрекъснато бъркане. Прибавят се шафранът (1 с.л.), черният пипер и маковото семе (1 с.л.). Разбърква се и се оставя да поври 3 минути.
Прибавя се задушената тиква, разбърква се и се вари до пълна готовност. Цялата течност трябва да бъде поета от ориза, а самият той да бъде сварен.