“The Best“ от Мариус Куркински в сборен спектакъл за 50- годишния му юбилей в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 29803
“The Best“ от Мариус Куркински в сборен спектакъл за 50- годишния му юбилей в Пловдив

Изключителният български актьор и режисьор Мариус Куркински ще отбележи 50-годишнината си в Пловдив със специален спектакъл на 10 декември от 19.30 часа в зала С.И.Л.А.  На сцената той ще изпълни откъси от най-знаковите си моноспектакли, с които покори публиката у нас.

Ивайло Василев Стоянов, известен като Мариус Куркински, е български театрален и кино актьор, режисьор и музикален изпълнител, особено известен с монологичните си театрални постановки, както и с песните и музикалните клипове „Ти ри ри рам“, „Стига бе“ и (заедно с Ирина Флорин) „Пътуване“.

Роден е на 15 октомври 1969 г. в град Нови пазар. 12-годишен постъпва в детското театрално студио към Драматичен театър – Варна, а след това в театър „Щурче“ на братя Райкови.

Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в класа на професор Крикор Азарян, Тодор Колев и Елена Баева във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1993 г. и, пак там, следва две години кинорежисура при професор Георги Дюлгеров. Получавал е множество награди за актьорското си и постановъчно майсторство. Негови спектакли са гастролирали с успех в чужбина. Всичко съм премахнал от живота си. Остана вакуум и само един театър в средата.

Автор е на игралния филм „Дневникът на един луд“ по едноименната повест на Николай Гогол (1996). Издава музикалния албум „Любовна война“ (1997), написан от група „Тибетски сърца“. През март 2008 г. издава на DVD моноспектакъла си „Сътресение“.

През 2007 г. получава Икар за главна мъжка роля за моноспектакъла „Сътресение” по Николай Хайтов, ДТ „Николай Масалитинов“ – Пловдив. През 2011 г. получава наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България „за главна мъжка роля“: за ролите си в моноспектакъла „Български разкази”, копродукция на Драматичен театър „Н.О. Масалитинов” – Пловдив и ART I SHOCK. През 2013 г. получава наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България „за поддържаща мъжка роля“: за (Клавдий) в „Хамлет“ от Уилям Шекспир, реж. Явор Гърдев, Народен театър „Иван Вазов“.

Мариус реализира част от представленията именно в Пловдив, на сцената на Драматичния театър. В периода от 2000 до 2010 година той свърза творческата си съдба с трупата под тепетата. Постави спектаклите „Малки комедии“ от Чехов, „Свекърва“ от Антон Страшимиров и „Кървава сватба“ от Лорка. 

Изигра и някои от най-знаковите си моноспектакли – „Сънят“ (по „Светът в 10½ глави“ на Джулиан Барнс), „Сътресение“ (по разказите на Николай Хайтов, „Сътресение“, „Страх“, „Засукан свят“)  и „Български разкази“ (по произведения на Ангел Каралийчев, народни приказки и предания). „Сътресение“, за който Куркински получи Икар за главна мъжка роля, бе издаден и на DVD.

Той бе отличен с наградата на Съюза на артистите в България и за „Български разкази“. За „Сънят“ пък е носител на Аскеер. „Свекърва“ на Куркински  бе отличен с  “Аскеер” за най- добър спектакъл, “Аскеер” за изгряваща звезда на Александра Василева, “Икар” за женска роля на Виктория Колева, “Икар” за режисура.

Билети може да закупите от билетна каса "МаскАрт" в Дом на културата "Борис Христов", както и в системата на Eventim.

снимка: ploshtadslaveikov

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина