Температура, отпадналост, кашлица, хрема - сезонен грип или коронавирус?

Автор: Plovdiv Now 55556
Температура, отпадналост, кашлица, хрема - сезонен грип или коронавирус?

Температура, отпадналост, кашлица, хрема. Как да постъпим, ако ни връхлетят типичните за вирусните инфекции оплаквания, а COVID-19 „витае“ наоколо? „На първо място гражданите не трябва да изпадат в паника, а да запазят самообладание. Второ, при симптоми е добре да се обърнат към лекар за евентуална консултация и преглед. Това как ще протече една инфекция е строго индивидуално и зависи от много фактори. Затова е най-уместно, когато заболеем от инфекциозно заболяване, да потърсим лекарска помощ. Смятам за грешна стратегия да се самодиагностицираме и самолекуваме на база прочетеното в интернет“, категорична е д-р Магдалена Баймакова.

Грипът моментално ни „сваля на легло“

„Теоретично погледнато, клиничните симптоми при грип и COVID-19 са идентични. На практика обаче продължителността и времето на настъпването им при тези две заболявания е коренно различно“, споделя безценния си опит „от първа линия“ инфекционистът във ВМА. Д-р Баймакова напомня, че за грипа е характерно острото начало – с висока температура, кашлица, главоболие, общо неразположение, които още на първия или втория ден от началото на заболяването ни „свалят на легло”. „Казано по друг начин – при грип заболяваме внезапно и бързо в рамките на един-два дни, след което следва плавно подобрение за около 5-6 дни. Разбира се, тази продължителност е валидна само, ако не настъпят усложнения на грипната инфекция, тогава вече периодът на боледуването се увеличава“, уточнява специалистът от ВМА.

Влошаването при COVID-19 започва след седмица

При COVID-19 е много по-различно. „Заболяването обикновено започва бавно и постепенно, като първите 3-4 дни клиничните симптоми са сравнително слабо изразени. Едва към петия, шестия ден от началото на боледуването започва влошаване на клиничната картина и тежко клинично протичане“, разкрива д-р Баймакова. „Критични за изхода от COVID-19 са дните между седмия и дванадесетия от началото на заболяването. Именно това е и периодът, в който пациентите са в най-тежко състояние. След него най-често се наблюдават два изхода от заболяването. Първият, продължително и бавно възстановяване в рамките на 2, 3 до 4 седмици. Вторият – трайно влошаване на клиничната картина и възникване на необходимост от реанимационни грижи за определен период от време – при някои пациенти – до един месец“, не крие инфекционистът.

Не се тествайте „на своя глава“

Ако се съмняваме, че сме с коронавирус, да правим ли тест на „своя глава“? „В интерес на истината, не бих посъветвала никой гражданин да се самодиагностицира и самолекува“, е категоричният отговор на д-р Баймакова. „Самата аз, като лекар, когато имам здравословни оплаквания, които са извън рамките на моята специалност, търся специализирана помощ и не си позволявам да се самодиагностицирам и самолекувам. В тази връзка, бих дала следния съвет – потърсете помощ от своя личен лекар или от друг специалист. В никакъв случай не правете диагностика и лечение на „собствена глава”! Това може само да Ви навреди и да Ви заведе в „задънена улица”“, предупреждава специалистът „на първа линия“.

Рисковите групи са сходни

Мантрата, че „повече хора умират от обикновен грип, отколкото от COVID-19” се наложи трайно от противниците на строгите мерки. Питаме специалиста – трябва ли да подценяваме единия вирус, за сметка на другия? И едни и същи пациенти ли попадат в рисковата група за тежко протичане на двете инфекции? „На базата на опита и наличните данни към момента, можем да кажем, че и двете заболявания са сериозни – както грипът, така и COVID-19. Определено бихме могли да кажем, че рисковите групи и при двете заболявания са сходни – възрастни лица, лица с придружаващи заболявания, лица с имунен дефицит и други“, обяснява д-р Баймакова.

Младите да не се успокояват, че са „застраховани“

„Правилото за трите Д” – дистанция, дезинфекция и дисциплина – се наложи като водещо в битката с коронавируса. Специалистът по инфекциозни болести не изключва и „оптимистичен сценарий“ – спазването му да даде добър ефект и срещу сезонните вируси. „Размерът на този резултат ще зависи до голяма степен от това колко граждани изпълняват съвестно препоръчаните мерки и колко от тях не ги изпълняват“, изтъква д-р Баймакова. Но подчертава: „Да, има рискови групи за тежко протичане на COVID-19. Но нека гражданите извън тях не смятат, че са „застраховани”. Има редица случаи на млади хора с тежка клинична форма на това заболяване и, за съжаление, част от тях губят борбата с COVID-19. Затова смятам, че изпълнението на мерките, препоръчани от здравните власти, е разумно и уместно“.

Ваксинирайте се до средата на декември

Българите нямат навика да се ваксинират срещу грип. Но специалистът от ВМА предполага, че тази година повече хора ще се имунизират – за да се избегнат риска от заболяване на фона на пандемията. „Препоръчвам ваксинация срещу грип, като смятам, че е добре такава да си направят лицата над 50-годишна възраст, както и лицата с хронични сърдечно-съдови и белодробни заболявания. Разбира се, бих я препоръчала и за всички останали граждани. Най-доброто време за поставяне на противогрипната ваксина е периодът от 15 септември до 15 декември“, напомня д-р Баймакова.

8 часа сън и 3 дни спорт мобилизират имунитета

Подсилването на имунитета на старта на „сезона на вирусите“ също е добра „тактика“ за предпазване от заболяване. Как да мобилизираме защитните си сили? „На първо място, бих препоръчала достатъчно сън през нощта – например 8-часов сън от 22:00 часа до 6:00 часа би ни заредил с достатъчно сили за натовареното ежедневие“, изтъква специалистът от ВМА. „На второ място, бих посочила разнообразното хранене – по възможност, с повече пресни плодове и зеленчуци. На трето, достатъчно двигателна активност през деня, като спортът 3-4 пъти седмично е добър вариант“, смята инфекционистът. „По отношение на добавките бих препоръчала следното – преди да вземате каквито и да било, се посъветвайте с лекар. Не смятам за разумно приемането им без консултация със специалист“, категорична е д-р Баймакова.

ЩАМОВЕ

Ще циркулират A/H1N1, A/H3N2, B/Victoria и B/Yamagata

Кога коронавирусът и сезонният грип ще се „срещнат“ на българска територия? „Обикновено със захлаждане на времето през есента започва и по-интензивното разпространение на респираторните инфекции. По отношение на сезонния грип е добре известно, че в Северното полукълбо и в частност и в нашата страна неговото разпространение е най-широко и масово в периода от 15 декември до 15 март“, обяснява д-р Магдалена Баймакова. „Най-често пик на заболеваемостта от грип се наблюдава през януари и февруари, когато всъщност са най-ниските средномесечни температури и съответно през тези месеци хората са най-често в затворени пространства“, уточнява специалистът от катедра „Инфекциозни болести“ на ВМА. „През предстоящия зимен сезон се очаква да циркулират следните грипни щамове – A/H1N1; A/H3N2; B/Victoria; B/Yamagata“, допълва д-р Баймакова.

ЗАСЕГА

Срещу COVID-19 няма нито ваксина, нито лекарство

По отношение на терапията при грип и COVID-19, разликите са големи и съществени, подчертава д-р Магдалена Баймакова. „Първо, за грипната инфекция имаме ежегодно изготвяна и актуализирана ваксина, докато за COVID-19 все още нямаме. Второ, за терапия на грип има няколко медикамента, които са изпитани, проучени и приложими. За COVID-19 все още няма етиологично лечение. В момента текат различни проучвания на различен етап, но към днешна дата нямаме нито лекарство, нито ваксина срещу COVID-19“, подчертава специалистът по инфекциозни болести.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина