Театралният композитор Асен Аврамов с тридневно ателие за актьори и музиканти в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 6145
Театралният композитор Асен Аврамов с тридневно ателие за актьори и музиканти в Пловдив

„Думи в действие“ е ателие на театралния композитор Асен Аврамов, което ще се проведе в рамките на фестивала „Сцена на кръстопът“ 2020. Ателието е насочено към актьори и музиканти (инструменталисти, бийт мейкъри, DJ, бийтбоксери) - във фазата на обучение или професионалисти - и предвижда в рамките на 3 дни от 17 до 19 септември участниците да се съсредоточат върху сценичното представяне на поетически и други текстове в съпровод на звуци, звукови ефекти, музика, ритъм (beat).

 „Думи в действие“ цели да развие уменията на актьорите в територията на перформативното слово – способността да се провеждат словесни сценични акции, съобразявайки се с музика, ритъм и т.н. Ателието се провежда в Камерна зала на Драматичен театър-Пловдив и е без такса за участие.

Участниците в ателието могат да бъдат разделени на активни и слушатели. Тъй като предвиденото за провеждане на ателието време е много ограничено – 3 дни – необходимо е онези участници (актьори), които са решили да вземат активно участие, да се явят подготвили (наизуст) обемен (с продължителност поне 2-3 минути) поетичен текст на български език и да са подбрали съпровод за него – музика, звуци, ритъм (beat).

Участниците музиканти – инструменталисти не е необходимо да подготвят какъвто и да било материал, тъй като те ще съпровождат (импровизирайки) избраните от актьорите текстови материали.

Подбраните текстове могат да са както от най-съвременна българска или преведена на български поезия, така и поетически текстове на песни (но при настоящата интерпретация задължително да бъдат извадени от контекста на оригиналната песен), а също и образци от класическата лирическа литература. Важното е начинът, по който участниците ще интерпретират музикално избрания текст в своята словесна акция.

Записалите се за участие музиканти ще участват заедно с актьорите, като съпровождат сценичната акция, импровизирайки с ритъм (beat) и/или звуци, музика и прочее, за изграждането на едно кратко сценично вокално-инструментално произведение.

Записване за участие на [email protected]

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина