“Тъжните храни“, които ни правят нещастни

Автор: Plovdiv Now 1159
“Тъжните храни“, които ни правят нещастни

Не е голяма изненада, че има храни, от които човек дебелее или се разболява. Но напоследък все повече учени изследват и връзката на храната с душевното здраве. Екипът на професор Сузане Диксън от университета на Гьотеборг, Швеция, е установил зависимост между яденето и психични разстройства като тревожните състояния и депресиите. Въпреки че проучването на шведската психоложка не предупреждава директно срещу отделни продукти, има определени храни, известни с това, че влияят на настроението, пише obekti.bg.

Плодови сокове

Баластните вещества в плодовете и зеленчуците не само засищат, но предотвратяват и бързото повишаване на кръвната захар. По правило обаче плодовите сокове съдържат малко (или никакви) баластни вещества, затова пък прекалено много захар. Отначало коремът се подува, после се стига до срив. Вследствие на това човек се чувства гладен и ядосан. Затова е по-добре да консумирате пресни плодове, вместо сокове, а когато сте жадни, просто пийте вода.

Бял хляб

Отдавна е известно, че бялото брашно е нездравословно и от него се дебелее. Но освен това прави хората потиснати и нещастни. Отначало белият хляб причинява бързо повишаване, а после бърз спад на кръвната захар. Тези отклонения могат да провокират страхови състояния, безпокойства и депресии. Затова ако ви се яде хляб, по-добрият (и по-развеселяващ) избор е пълнозърнестият хляб.

Кафе

Ако не пиете редовно кафе, най-добре да се въздържате и от спорадичната му употреба. Защото кофеинът ви прави нервни и неспокойни. И ако организмът не е привикнал към него, може да отключи паник атаки или проблеми със съня. Но прекалената консумация на кофеин също е вредна. Кофеиновото отнемане може да предизвика същите странични ефекти като отказът от алкохол или наркотици. Затова е важно да внимавате за дозата!

Соев сос

Лоши новини за любителите на суши: соевият сос също навява невесели мисли – но само ако страдате от непоносимост към глутен. Причината е, че соевият сос съдържа глутен, който може да причини умора, изтощение и отпадналост. Но понеже и животът без суши не е забавен, използвайте в бъдеще соев сос без съдържание на глутен.

Алкохол

Вероятно сте се досетили, че и обичайният заподозрян, алкохолът, попада в този списък. Алкохолът е успокояващо средство, което забавя централната нервна система. По този начин той влияе и върху мислите и емоциите. Освен това виното, джинът и други подобни могат да разстроят съня. Затова според експертите не бива да пиете повече от една чаша на ден.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина