Търсят помощ за болниците от лекарите в ДКЦ-тата и от студентите по медицина

Автор: Plovdiv Now 3620
Търсят помощ за болниците от лекарите в ДКЦ-тата и от студентите по медицина

Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията в нашата страна, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов  на днешния брифинг на Националния оперативен щаб.

Той обобщи статистиката на заразените у нас и подчерта, че 

Ангелов посочи петте области с най-много хоспитализирани пациенти - София – 425; Пловдив – 208; Благоевград - 197;  Бургас - 97; Шумен - 82.

Министърът каза още, че излекуваните пациенти са повече от активните случаи, но за изминалите 24 часа има случаи на починали пациенти под 50-годишна възраст

Според проф. Ангелов най-големият проблем, пред който страната е изправена в момента, е свързан с медиците, които са на първа линия. Всички са изморени, много от тях са заразени и под карантина.

"Имаме нужда от помощ.  Ще потърсим подкрепа от лекарите в доболничната помощ и специалистите в ДКЦ-тата. Лекарите в лечебните заведения работят 24 часа, 7 дни в седмицата за всеки, които имат нужда от тях. Ще настояваме кметовете на общини да направят среща с медиците от извънболничната медицинска помощ и да намерят решения за назначаването им под някаква форма в лечебните заведения, за да могат те да помогнат на своите колеги. Също така ще разговаряме с ректорите на университетите - студентите, които са 6-ти курс медицина и карат държавните си стажове да помогнат и това да се счита за техен стаж. Единствената възможност да намалим този натиск върху здравната система е да спазваме мерките“, каза още министърът.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина