Припомняме, че делото срещу Дачев преминава по общия ред с разпит на свидетели и вещи лица, след като бившият полицай отказа да се признае за виновен по обвиненията за умишлено убийство извършено с особена жестокост. Възрастната жена е живяла в един апартамент с Иван Дачев, който е син на бившия кмет на община "Марица" Запрян Дачев. 

Според обвинителния акт внукът пиел системно и играел хазарт. По делото се казва, че бившият полицай проявявал системна агресия към баба си, която първоначално била в сферата на вербални нападки и обиди. На 13 декември 2022 г. вечерта той се прибрал, отново пиян. Влязъл в стаята на баба си и между тях възникнал скандал. Започнал да я налага по главата, а след това я оставил безпомощна. На следващата сутрин, бабата била намерена от жената, която полагала грижи за нея. 

Самият Дачев също ще даде обяснения, но това ще се случи след като бъдат разпитани вещите лица, които трябва да изготвят седморната експертиза. Днес в съдебната зала стана ясно, че и бившият кмет на община "Марица" Запрян Дачев също ще даде обяснения пред магистратите.

Припомняме, че първоначалното обвинение срещу Иван Дачев бе за нанасяне на средна телесна повреда, но в последствие беше преквалифицирано в умишлено убийство, извършено с особена жестокост. Ако бъде признат за виновен, бившият полицай може да получи от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Следващото заседание е насрочено за 13 ноември.