Търся офис асистент, заплата 2 хил. лева! Мошеници крадат лични данни с фалшиви обяви на голяма пловдивска компания

Автор: Парашкева Иванова 14376
Търся офис асистент, заплата 2 хил. лева! Мошеници крадат лични данни с фалшиви обяви на голяма пловдивска компания

Измамници събират лични данни и банкови сметки на българи през фалшиви обяви за работа в известна пловдивска фирма, съобщава TrafficNews. Жертви на схемата станаха млади хора, които кандидатствали в транспортната компания "Next Logistic" - дружество с утвърдена репутация и сериозна история. 

Схемата била разкрита, когато кандидати за работа започнали да звънят в офиса на компанията за повече подробности. "Първо решихме, че е станало някакво объркване, но след като няколко човека се свързаха с нас с идентични въпроси, разбрахме, че се касае за някаква измама" , разказва директорът на "Next Logistic" Васил Боснешки. 

Компанията поддържа обяви за набиране на служители за различни позиции в платформата Jobs.bg, но въпросните кандидати съобщили, че са кандидатствали по обяви в сайта Rabota.bg. "Ние не сме публикували обяви в тази платформа. А данните за компанията вероятно са копирани от Jobs, с които имаме договор" твърди Боснешки. 

Кандидатите предоставили на компанията и корепонденцията, която са водили с "бъдещия си работодател". Обявите са публикувани в сайтовете Rabota.bg  и са за позиции на офис служители с атрактивна заплата от 1500 до 2 000 лева. Изискванията към кандидата са сравнително ниски, трябва да има завършено средно образование и да владее английски. 

След като били "одобрени" от ръководството на компанията, кандидатите за работа получили имейли, с които от фирмата искали копие на личната им карта, мотивационно писмо и селфи. "Работодателят" дори имал специални изисквания за формата на изпратените снимки, за тяхната резолюция и фона. Кореспонденцията се водела от различни имейл адреси като някои съдържат името на компанията, други не. 

В крайна сметка кандидатите разбрали, че са били измамени, а Боснешки е подал сигнал в Икономическа полиция. 

Междувременно обявите за работа са свалени от сайта на Rabota.bg. Опитите на адвоката на компанията да се свърже с някой от администраторите на платформата ударили на камък. Наш репортер също опита да разговаря с тях, но на телефона посочен в Контакти, не отговаря никой. 

Очаквайте продължение!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина