Талантлив пловдивски фехтовач грабна европейски медал със счупен нос СНИМКИ

Автор: Георги Анастасов 8454
Талантлив пловдивски фехтовач грабна европейски медал със счупен нос СНИМКИ

Преди броени дни пловдивският талант във фехтовката Галин Генов направи нещо страхотно, спечелвайки бронзов медал от европейското за младежи до 20 години във Фоджа, Италия. Това е първо отличие за града от голямо международно първенство в този спорт от доста години насам. По пътя към него Галин преодоля много силни съперници, а постижението му има още по-голяма стойност преди факта, че бе извоювано с неприятна контузия - счупен нос. Сабльорът на СК Пловдив БГ с треньор Тодор Тонев получи и заслужено признание - вече е в националния отбор не само при младежите, но и при мъжете, и много скоро му предстои първото голямо състезание при най-силните - Световна купа. Освен като изключително надежден състезател в спорт с традиции като фехтовката, 18-годишният пловдивчанин се изявява отлично и в другото си любимо поприще - мениджмънта.

По пътя към бронза във Фоджа Галин записа 5 победи и 1 загуба в предварителната група. След това в елиминациите победи грузинеца Тога Какауридзе с 15:9 и украинеца Писаренков с 15:14, от когото бе губил два пъти преди това - на европейското за кадети преди 2 години в Пловдив, на което се класира шести, и в групата във Фоджа. На четвъртфинала пловдивчанинът надигра младежкия олимпийски шампион от Унгария Кристиан Рап също с 15:14, а на полуфинала отстъпи на руснака Поздняков с 13:15.

Галин е роден на 11 юни, 2000 г. в Пловдив. Като малък започва да тренира плуване, след това тенис. Към фехтовката го насочват родителите му, когато е в пети клас. Майка му е бивша състезателка, а вуйчо му - Васил Миленчев, е най-добрият международен съдия в света - носител на приза 4 пъти за последните 5 години. От началото досега тренира в СК Пловдив БГ под ръководството на Тодор Тонев и с помощта на тактическите и психологически съвети на вуйчо му.

Пътят на Галин към високите спортни постижения не е безпрепятствен. След европейското и световното за кадети си чупи ръката и се налага да бъде опериран цели 4 пъти. На турнира от Световната купа за младежи в Париж, предхождащ европейското до 20 години във Фоджа, му чупят носа по време на мач и той трябва да решава дали да се оперира или да играе. Решава да играе и печели бронзов медал! Още ме боли, но всички функции са запазени и засега няма да го оперирам, заявява талантът. Оказа си психологическо влияние, но в крайна сметка го преодолях. Не очаквах този медал, целта ми беше да вляза сред първите 16. Оттам нататък всичко можеше да се случи, конкурентите са много равностойни, европейското е едно от най-силните състезания. За мен мотивацията и психологическият аспект са най-важни в нашия спорт, техническата подготовка се създава, допълва той.

Галин Генов от малък е закърмен със спорта - в свободното си време продължава да практикува футбол, тенис, волейбол, ски, скуош. Фен е на Локомотив Пд и Реал Мадрид и още го е яд от отпадането на Белия балет в Шампионската лига. Но има и друго сериозно увлечение. Ученик е в Търговската гимназия в Пловдив и проявява засилен интерес към мениджмънта и бизнес сферата. Част е отбор, който ходи по състезания в тези области. Със съекипниците му са участвали в надпреварата Джуниър Ъчийвмънт за най-добра бизнес идея и са печелили наградата за търговска марка с изработената от тях мултифункционална възглавница за пътуване. Отделно от това Галин е носител на приза Глобал Ентърпрайз Чалъндж за най-добра презентация на английски. Завършил е школа по мениджмънт в ОДК, отборът му беше и на финалите на състезанието за най-добър млад предприемач, като резултатите ще бъдат оповестени на 28 март. Освен всичко останало Галин и приятелите му са във втори кръг на европейска олимпиада по статистика. Обичам да се занимавам. Споделяме си отговорностите и тези дейности не ми пречат на тренировките и подготовката, категоричен е спортистът.

В неделя заминава за първо си състезание от Световната купа в Будапеща, но вече при мъжете. Качествата и постиженията му не останаха незабелязани и пловдивчанинът бе призован в представителния тим на България заедно със своя съгражданин Стефан Булдеев. След това предстои световно за младежи във Варшава, а от 29 май - европейско за мъже до 23 години в Пловдив. Твърдо съм решил да се занимавам с фехтовка и да гоня олимпиадата през 2024 година - за Игрите в Токио догодина може би ми е малко рано. В същото време искам да се развивам професионално и в други области, завършва талантливият фехтовач Галин Генов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина