Таксита и автобусни превозвачи протестират днес

Автор: Plovdiv Now 3915
Таксита и автобусни превозвачи протестират днес

Автобусните превозвачи и таксиметровите фирми излизат на протест днес. Причината за тяхното недоволство е, че не се прие инкриминиране на незаконните превози. 

Градският транспорт на Пловдив ще се движи по разписание днес, а фирмите превозвачи, които го обслужват, ще стачкуват символично, както са се договорили по време на разговори представители на Община Пловдив.

Припомняме, че от ГЕРБ входираха предложения, които предвиждаха затвор и конфискация на превозно средство и имущество за всички, които извършват незаконни превози, ала президентът Румен Радев наложи вето, което не беше преодоляно при разглеждане в Народното събрание. Мотивите бяха, че така ще пострада споделеното пътуване - това обаче бе опровергано от превозвачи и таксистите. Към момента с отпадането на текстовете остава само административна санкция, която обаче по думите на бранша не се налага заради липса на контрол.

"25 ноември, сряда, обявяваме протест на всички автобуси и таксиметрови автомобили. Ще се придвижим към площад "Батенберг" за митинг от 10 до 12 часа. С този протест ще покажем червен картон на държавата, ако един път завинаги не направи необходимото, за да може да има затвор за нерегламентираните шофьори, водачи и превозвачи и конфискация на нерегламентираните автобуси, бусове и автомобили. Ние ще започнем да возим като тях, защото ни писна цял живот да се борим с такива, които се правят на по-хитри", посочи Кирил Ризов, председател на СНЦ „Съюз такси".

Искаме да се защити човешкият живот и да се пресече нелегалната конкуренция, обосноваха се асоциациите. По думите им дейността на сивия сектор е обществено опасна, тъй като за зачестили пътните инциденти с такъв нерегламентиран превоз. 

"Неизбежно е да се криминализира, за да се сложи край на нерегламентираните превози. Никой не споменава в залата, когато защитаваха сивата икономика, че през последните години има над 70 души потърпевши. Загинаха две млади момичета по пътя за Банско, отново при такова пътуване. В крайна сметка генералната превенция в Наказателния кодекс е важна и има далеч по-маловажни неща, за които се налагат строги наказания. Тук говорим за човешки живот" посочи Себатин Исмаилов от автобусните превозвачи. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина