Таксиметрови шофьори в Пловдив излязоха на протест за увеличение на тарифите

Автор: Виктория Петрова 5892
Таксиметрови шофьори в Пловдив излязоха на протест за увеличение на тарифите

Около 30 таксиметрови шофьори заедно с колите си дойдоха пред сградата на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” в Пловдив, за да изкажат недоволството си от редица правила и ограничения в бранша. Сред исканията им е покачване на първоначалната такса за превоз на пътници в размер на от 2 до 3 пъти от цената на километър пробег. 

Протестът се обедини около искания за премахване на задължителния жълт цвят на автомобилите. 

„Преди години колите не бяха задължително жълти, а сега това изискване оскъпява много разходите на таксиметровите шофьори. 1000 лв. струва пребоядисването на колата в жълт цвят, но това веднага сваля и цената на автомобила”, каза Володя Домашенко, съпредседател на Национална асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи. 

Друга тема, която беше повдигната на днешния митинг, бе за отпадането на задължителната максимална възраст на кола за първа регистрация като таксиметров автомобил. Според новия закон е 8 години. 

„Не можем да сравняваме Дачия на една година, и Мерцедес на десет. Има автомобили, които са в изрядно техническо състояние и на 25 години, а има и нови, които развалини”, каза друг участник в протеста – Хамби Омер. 

Протестиращите обясниха липсата на много свои колеги с това, че работят в този момент. Организаторите на протеста опитаха да инициират среща с директора на ДАИ-Пловдив, но той отказа да слезе при протестиращите с аргумент, че му е забранено да дава изявления. 

Той призова таксиджиите да входират исканията си документално и обеща да съдейства да бъдат препратени към Министерство на транспорта. 

Междувременно на дневен ред излязоха и наболели въпроси като промените в Закона за автомобилните превози, които забраниха спирането на каквито и да е автомобили на автобусните спирки.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина