Мед от зелени шишарки и бъз, ментово сладко, плодове и зеленчуци от домашните градини в региона бяха сред вкусотиите, които местни производители показаха на Бунарджика снощи. Кулинарите от Раковски представиха тайните на аромантите си сладка, а пловдивски производител се похвали с нестандартна енергийна напитка, направена от... смокини! Всеки желаещ имаше възможност да получи информация за тънкостите в производството на продуктите по време на Фермерския пазар.
Сред най-големите атракции бе именно смокиновото кафе. Уникалният кафеалтернатив съдържа 100% сушени, печени и смлени смокини. Дело е на младо семейство, отскоро живеещо в покрайнините на града. Може да се консумира от абсолютно всеки, включително деца и бременни жени. А за тези, които не са любители на топлите напитки, бе предвидено и смокиново фрапе.
"Не само, че енергизира, но и не пречи на съня! Когато трябва - ободрява, когато се налага - приспива. Докато нормалното кафе причинява нарушения в храносмилането, смокиновото го подобрява. Също така, кофеинът повишава холестерола, а смокините - не. И докато кафето създава киселинна среда, нашият продукт е естествен алкализатор", разказа пред наш репортер производителят.
Сред предимствата на сушените смокини е и наличието на естествен противоакаров агент. Препоръчват се за консумация от спортисти, хора със стомашно-чревни проблеми, респираторни проблеми, кърмачки, а също и при психическо напрежение и хронична умора. Известни са със съдържанието си на витамини и калции и са идеални за хора, които желаят да балансират теглото си.
Небезизвестните кулинарни майстори от Раковски, които наскоро участваха в един от най-вкусните фестивали в Куртово Конаре, също представиха продуктите си на пазара. Традиционното за града пиде изчезна от щанда за минути. Раковчани представиха и рецепта за свежо сладко от мента - естествен лек за стомашно-чревни заболявания. Разкрита бе и тайната на вкусния боров мед и сладкото от зелени шишарки, които мнозина употребяват вместо лекарства през зимния период. Сокът от шишарки, приготвен със захар, лимомена киселина и много търпение облекчава симптомите на кашлица и простудни заболявания.
Домашен ябълков оцет, домашен кетчуп и сладко от глухарче също присъстваха на сергията.
Хляб с жива закваска, овче сирене от Брестник, сухарчета с натурални съставки, хляб от лимец и домашна лютеница също провокираха интереса на пловдивани. Производители събраха погледите и с няколко бурканчета бъзов мед. Най-силната билка в България отдавна се слави с антитоксичните си свойства. Тайната на нестандартния мед си остана загадка, но производителката сподели, че съставките са изцяло натурални.
Твърдо защитавам разбирането, че захарта е "бяла смърт", разказа тя, а тайната съставка, която добявам, е търпение и любов.