СЗО даде разрешение за спешна употреба на китайската ваксина “Синофарм“

Автор: Plovdiv Now 6517
СЗО даде разрешение за спешна употреба на китайската ваксина “Синофарм“

Световната здравна организация даде разрешение за спешна употреба на ваксината на китайската компания "Синофарм". За първи път Организацията одобрява препарат срещу COVID-19, който не е разработен от западна страна. Ваксината вече е поставена на милиони хора по света, съобщава БНТ.

Експертна група на СЗО препоръчва да бъдат поставяни две дози от ваксината на "Синофарм" на хората над 18-годишна възраст. Ефикасността ѝ се оценява на 79 процента. Това е първата китайска ваксина, получила разрешение за извънредна употреба от световната организация. Одобрението ѝ ще позволи включването на препарата в програмата КОВАКС, която има за цел да осигури ваксини за по-бедните страни.

"Това разширява списъка с ваксини, които КОВАКС може да купува. И дава увереност на страните да ускорят одобряването от техните регулаторни органи и да внасят и поставят ваксини", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Оценката на последните клинични данни и производствени практики на "Синофарм" започна на 26 април. Досега СЗО е одобрила ваксините на "Пфайзер", "Астра Зенека", "Джонсън и Джонсън" и "Модерна". Следващата седмица се очаква решение и за другата основна китайска ваксина - тази на "Синовак Байотек".

Смята се, че ваксината на "Синофарм" се използва в 42 страни по света, основно в Латинска Америка, Азия и Африка. Предимство на ваксината на Пекин е, че може да се съхранява при температура от 2 до 8 градуса и това я прави особено подходяща за държавите с по-малки възможности.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина