За българската кухня студената супа не е нещо чуждо и непознато. Тараторът е основа на всяко лятно меню.
Студената крем супа от тиквички и авокадо е също много добра идея за горещите летни дни, когато тиквичките са в изобилие и често се чудим какво ново да приготвим с тях.
Тази супа е толкова свежа, че може да замени и салатата като компания на ледената мастика или ракийка.
Първата стъпка е подготовката на тиквичките. Измивате ги, обелвате ги и ги нарязвате на едри кубчета. Варите тиквичките до пълно омекване в бульона. По-добре е да ползвате приготвен от вас домашен бульон, за да бъде по-натурален вкуса му, но ако нямате такъв може да ползвате и кубче бульон. След като тиквичките се сварят, ги изваждате от бульона, в който са врели.
Пасирате ги заедно с обеленото авокадо, киселото мляко, сока на лимона и ½ чаена лъжица сол. Може да пасирате с пасатор или пък с кухненски робот. Ако получената каша е много гъста, добавяте 1-2 черпака от бульона, в който са врели тиквички, за да я разредите. Готовата супа прибирате в хладилника за да се изстуди напълно.
Преди сервиране поръсвате всяка порция студена крем супа от тиквички и авокадо със ситно нарязани копър и орехи, а любителите на чесън може да добавят и някоя друга скилидка счукан чесън.