Световноизвестна датска пианистка - специален гост на международен поетически фестивал в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 4491
Световноизвестна датска пианистка - специален гост на международен поетически фестивал в Пловдив

Световноизвестната датска пианистка Кристина Бьорке е специален гост на тазгодишното издание на Международния поетически фестивал "ОРФЕЙ" - Пловдив 2019.

Тя ще изнесе едночасов концерт в Културния център на Радио Пловдив на 11 май, събота, от 11 часа в рамките на съпътстващата програма на фестивала.

Проектът на фондация "Пловдив ЛИК" се осъществява за втора поредна година и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2019 г.

Международният фестивал на поезията „Орфей“ – Пловдив 2019 събира в Пловдив, най-стария жив град на Европа, поети от САЩ, Русия, Испания, Турция, Дания, Израел, Северна Македония, Румъния, Сърбия и България. Съорганизатор на събитието е Радио Пловдив.

В музикално-поетичното съботно матине ще участват и пловдивските автори: Светла Караянева, Екатерина Костова, Галина Вълчева и Стоян Терзиев, които ще четат свои стихове на български с превод на английски.

Пълната програма на МПФ "ОРФЕЙ" - Пловдив 2019, участниците и техните творби на роден език и в преводи на български и английски може да видите сайта на фестивала

www.orpheus-plovdiv.eu

Кристина Бьорке е доцент в Музикалната академия „Карл Нилсен“. Родена е в Копенхаген. На 19-годишна възраст е приета в Juilliard School of Music в Ню Йорк, където учи със Сиймур Липкин, а по-късно и с Ан Оланд в Royal Danish Academy of Music. Концертира в Дания, Германия, Франция, Швеция, Чехия, Хърватия, Полша, Китай, Южна Америка, Азия и САЩ. Кристина Бьорке е свирила с повечето датски симфонични оркестри, със Симфоничния оркестър на Швеция, Исландската филхармония, Фестивалния оркестър на Бразилия - Ресифи, Чешкия камерен оркестър и Датския национален симфоничен оркестър.

Записът на Кристина Бьорке на пиановата музика на Knudåge Riisager получи наградата за датска музика за 2005-та, а през 2009-та нейният запис на Карл Нилсен - Цялостните пиано произведения получиха наградата на датската музика като соло запис на годината. Два пъти печели Първа награда в конкурса Steinway, носител е и на други награди, сред които и престижната награда на името на Виктор Борге.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина