Светла събота е! Църквата почита свети апостол Йоан Богослов

Автор: Plovdiv Now 6745
Светла събота е! Църквата почита свети апостол Йоан Богослов

Светла събота е! Църквата почита свети апостол Йоан Богослов.

Йоан Богослов, според повечето християнски деноминации – Свети Йоан Богослов, е един от 12-те апостоли на Иисус Христос, а както може да се съди според евангелския разказ – един от най-приближените му ученици.

 

Чества се и на 30 юни (Събор на светите дванадесет апостоли). Успението му се възпоменава на 26 септември

 

Според Новия завет, Св. Йоан Богослов е един от първите апостоли, призовани от Христос за негови ученици. По-късно самият Иисус често повиква при различни знаменателни събития (Преображение) само трима от своите ученици – Йоан, брат му Иаков (Заведеев) и Петър (Мат. 17 гл.). Именно Йоан е ученикът, на когото разпнатият Исус поверява грижите за своята майка (Йоан 19:22 и сл.). Според ортодоксалното тълкуване, Йоан е и любимият ученик, който обляга главата си на гърдите на Христос по време на Тайната вечеря (Йоан 13 гл.).

Извън записаното в книгите на Новия завет, преданието на християнската църква сочи, че Йоан е доживял до дълбока старост, като се е грижел за Богородица до самото ѝ Успение. След евангелските събития живее основно в Смирна и Ефес, а в края на живота си е заточен на остров Патмос, където пише знаменитото си „Откровение“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина