Светите Йоаким и Анна, родители на Богородица, почита Църквата днес

Автор: Plovdiv Now 2622
Светите Йоаким и Анна, родители на Богородица, почита Църквата днес

На днешния 9 септември, ден след Рождество Богородично, Църквата почита паметта на Светите и праведни богоотци Йоаким и Анна, родители на Божията майка, измолена след дълги години на бездетност и даден обет, че тя ще бъде посветена на Бога.

На 9 декември се чества Зачатието на света Ана. Това е денят, в която Мария се заченала в утробата ѝ. Родителите ѝ изпълнили дадения обет и предали своята единствена рожба в служба на Бога.

В тържествено шествие Ана се приближила с детето към храма в Йерусалим, където малката Мария била оставена да живее заедно с други девици.

Починал баща ѝ Йоаким на 80-годишна възраст. Като останала сама, света Ана се преселила от Назарет в Йерусалим, близо до дъщеря си. Молела се постоянно в храма до своята смърт.

На всяко богослужение в Църквата се прославя пресвета Дева Мария, майка на нашия Спасител Господ Иисус Христос. Споменават се с благословение и нейните родители Йоаким и Ана като богоотци, като праотци на Бога, явил се в човешка плът за спасението на цялото човечество.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина