Светия лечител Панталеймон и седемте славянски просветители почитаме днес

Автор: Plovdiv Now 7124
Светия лечител Панталеймон и седемте славянски просветители почитаме днес

Църквата почита на 27 юли Свети великомъченик Пантелеймон, който се родил в град Никодимия, Мала Азия. При раждането му той бил наречен Пантолеон, което значи “Лъв във всичко“. По-късно това име било заменено с името Пантелеймон, което значи “всемилостив“. От детство Пантелеймон бил възпитан в християнската вяра от своята майка, но тя рано починала. Баща му бил ревностен езичник и редовно водел сина си в идолския храм. Той дал сина си да се обучи в лекарското изкуство при прочутия лекар Ефросин.

Всеки ден Пантелеймон минавал покрай една бедна къщичка, в която живеел стар християнски свещеник на име Ермолай. От него момъкът научил за Христос и силно Го обикнал. С Христовото име той възкресил дете, ухапано от змия. Пантелеймон, призовавайки Божията помощ, изцелил един слепец, когото никой от прочутите лекари не могъл да изцели. Хиляди хора се стичали при лечителя и получавали чудесна помощ в страданията си. Свети Пантелеймон лекувал без пари, затова е наречен безсребреник. Лекарите силно му завидяли и предали на управителя, че е християнин.

Свети Пантелеймон бил подложен на много и различни мъчения, но твърдо изповядвал вярата си в Истинния Бог. А Бог му помагал във всичко и много хора станали християни. Накрая светецът бил посечен с меч. От раните му потекло мляко. Светите му мощи са извор на безчислени изцеления.

На 27 юли Църквата отбелязва и успението на свети Климент Охридски. На този ден Църквата е отредила да се чества паметта на седемте славянски просветители: светите Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има отделен ден, но в този ден те се празнуват заедно под  името Седмочисленици.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина