С прясна коприва могат да се приготвят различния ястия – супа, каша, гювеч, яхния, печена с ориз, дори зелена баница и други.
Супата от прясна коприва е полезна, защото течната консистенция подпомага храносмилането, работата на стомаха, отделянето на стомашен сок. Подсилва кръвта с желязо, прочиства я и дава енергия по време на пролетната умора.
Според различните рецепти, супа от прясна коприва може да се приготви без други листни зеленчуци, но може да комбинирате с лапад, лобода, спанак. Добавя се фиде или ориз, но и моркови, тиквички и други зеленчуци.
Необходимите продукти са:
200 – 300 грама прясна коприва (2 шепи)
1 връзка с лапад – 500 гр. спанак;
1 глава кромид лук
1 стрък пресен чесън – 1-2 скилидки стар;
250 мл доматен сок;
1 чашка за кафе ориз;
80 гр. краве масло;
3 с.л. брашно;
черен и червен пипер;
сол;
2 литра вряща вода;
Приготвяне:
Измивате копривата и лапада (спанака). Бланширате ги бързо във вряща вода. Отцеждате и нарязвате на дребно. Нарязаните лук и чесън задушавате в маслото. Добавяте нарязаните коприва и лапад (спанак). Разбърквате.
Прибавяте брашното с червения и черен пипер. Посолявате и заливате с доматен сок. Бъркате няколко минути и заливате с горещата вода. Щом заври, добавяте почистения и измит ориз. Варите ястието, докато оризът набъбне. Може да се направи и застройка с яйце и кисело мляко.