Супа от прясна коприва - вкусна и полезна

Автор: Plovdiv Now 15485
Супа от прясна коприва - вкусна и полезна

С прясна коприва могат да се приготвят различния ястия – супа, каша, гювеч, яхния, печена с ориз, дори зелена баница  и други.

Супата от прясна коприва е полезна, защото течната консистенция подпомага храносмилането, работата на стомаха, отделянето на стомашен сок. Подсилва кръвта с желязо, прочиства я и дава енергия по време на пролетната умора.

Според различните рецепти, супа от прясна коприва може да се приготви без други листни зеленчуци, но може да комбинирате с лапад, лобода, спанак. Добавя се фиде или ориз, но и моркови, тиквички и други зеленчуци.

Необходимите продукти са:

200 – 300 грама прясна коприва (2 шепи)

1 връзка с лапад – 500 грспанак;

1 глава кромид лук

1 стрък пресен чесън – 1-2 скилидки стар;

250 мл доматен сок;

1 чашка за кафе  ориз;

80 гр. краве  масло;

3 с.л. брашно;

черен и червен пипер;

сол;

2 литра вряща вода;

Приготвяне:

Измивате копривата и лапада (спанака). Бланширате ги бързо във вряща вода. Отцеждате и нарязвате на дребно. Нарязаните лук и чесън задушавате в маслото. Добавяте нарязаните коприва и лапад (спанак). Разбърквате.

Прибавяте брашното с червения и черен пипер. Посолявате и заливате с доматен сок. Бъркате няколко минути и заливате с горещата вода. Щом заври, добавяте почистения и измит ориз. Варите ястието, докато оризът набъбне. Може да се направи и застройка с яйце и кисело мляко.

Източник: vkusnoikrasivo.com.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина