Студенти от Пловдивския университет издадоха книга

Автор: Plovdiv Now 6454
Студенти от Пловдивския университет издадоха книга

Студенти от Клуба по Международно хуманитарно право (МХП) към Юридическия факултет на ПУ “Паисий Хилендарски“ издадоха учебно ръководство, посветено на МХП. Към него е създаден и Речник на основни термини, които се използват в тази област на правото. Двете издания са резултат от успешно завършилия проект към Фонд „Научни изследвания“ на ПУ “Паисий Хилендарски“, в който участваха студентите Лъчезар Енчев, Надежда Нанева, Анна Иванова, Тодор Рогошев и Франческо Ночев.

​Книгата и приложението бяха представени на специално онлайн събитие, което бе модерирано от доц. д-р Христо Паунов, който е ръководител на студентския проект. В електронната зала гости на събитието бяха преподаватели от Пловдивския университет, Нов Български университет, Софийския университет,Националния военен университет, представители на ръководството на Българския Червен кръст и Българския младежки Червен кръст и международни експерти, които практически разказаха как се прилага малко познатото в България международно хуманитарно право. Общият брой гости на виртуалното събитие бе 48 души.

„Клубът по МХП в Юридическия факултет работи за полуляризирането на хуманитарните ценности сред студентите вече 13 години и смея да кажа, че издаването на тези две книжки е една от най-значимите дейности, тъй като в тях активна роля имаха именно бъдещите юристи“- това заяви доц. д-р Христо Паунов, който благодари на трудолюбивите млади хора. Той допълни, че книгата е структурирана във вид на въпроси и отговори, като освен на хартиен носител, ще бъде създадена и в електронен вариант.  Библиотеките на всеки един юридически факултет в страната ще получат като дар от нея, а също така и всички областни структури на БЧК, както и адвокатски колегии.

Създаването на двете издания бе предшествано и от допълнителни дейности, разпределени в три тематични направления: право, военно дело и медицина. В изследването на международното хуманитарно право студентите са дискутирали въпросите за нарушението на нормите на МХП; справяне с нарушенията им чрез правни и неправни  възможности; какви са последствията след един въоръжен конфликт и значимата роля на хуманитарното право те да бъдат преодолени. За да достигнат до по- задълбочени знания и изследвания по проблема, участниците в проекта са организирали и Национален дискусионен форум „Международното хуманитарно право и младите хора в 21-ви век“.

В него, освен студенти по право, са участвали и техни колеги, от специалностите по „военно дело“ и „медицина“. Изготвили са анализи по въпроси, свързани с правните източници, които играят основна роля при третирането на жертвите, ранените и болните от въоръжените конфликти, военнопленниците и други. Не са пропуснали да очертаят ролята на Женевските конвенции в съвременното динамично и бързо развиващо се общество, както и ангажиране на млади хора (студенти и курсанти) за участие в студентски научни сесии по въпросите на МХП.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина