Студенти франкофони от 16 държави се събират на фестивал в МУ в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 4094
Студенти франкофони от 16 държави се събират на фестивал в МУ в Пловдив

Фестивалът на студентите франкофони на Университетската агенция на Франкофонията (УАФ) ще отбележи своето осмо издание. След Загреб и Ереван,франкофонското семейство се отправя към Пловдив – Европейска столица на културата 2019, за да отпразнува многообразието под мотото „Да творим заедно“, което е отговор на нейния девиз „Заедно“. Тази година Френският институт в България (ФИБ) и Международната организация на Франкофонията (МОФ) се обединяват за организирането на това събитие, което ще се проведе в Медицински университет – Пловдив.

Фестивалът ще събере 100 студенти франкофони от 16 държави, които ще работят заедно по културни проекти, обединяващи техните различия в движеща сила. Те с ентусиазъм ще представят своите държави и култури, обединени от Франкофонията в своето многообразие. 

Общо 5 творчески ателиета в продължение на една седмица ще обединят студентите. Танц, театър, музика, дигитална култура и градско изкуство ще бъдат в центъра на тяхното внимание. Младите франкофони, под ръководството на признати артисти, ще работят заедно, за да създадат спектакъл, който ще бъде представен на публиката на 5 юли по време на гала вечер под високия патронаж на франкофонските институции в България и Групата на посланиците франкофони, председателствана от г-н Ерик Льобедел, Посланик на Франция в България. 

По покана на Френския институт в България, двамата френски графити артисти в пълен професионален възход Елла & Питр пристигат в Пловдив. Те са първите художници, които създават гигантски изображения на земята, „Спящите великани“, чийто размер е повече от няколко хиляди квадратни метри. В рамките на фестивала, „Елла & Питр“ в партньорство с Фондация Пловдив 2019 ще изобразят картина на площ от 5000 кв.м., която ще свърже студентите от тези 20 държави, обединени в своите идентичности от френския език. Тяхната творба ще бъде представена с филм, направен с дрон, който ще покаже студентите като творци в многообразието.

Акцент ще бъде поставен върху дигиталните култури и по специално върху видео игрите в рамките на Френско-германския културен фонд. В Европа видео игрите се превърнаха в значим културен феномен за широката публика и днес никой не може да се обърне към младите хора, ако омаловажава ролята на този вектор, който промени из основи отношението на индивидите към тяхното обкръжение и към цялото общество. Това културно благо е в основата на възстановяването на Европа чрез културата и позволява смесването на култури и личности. Със своето дълбоко социално проникване, то допринася за създаването на нова форма на гражданство и Франкофонията подпомага насърчаването на този нов културен вектор. 

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Университетската агенция на Франкофонията в партньорство с Международната организация на Франкофонията и Френския институт в България за частта културна програма, Медицинския университет – Пловдив, както и Френско-германския културен фонд, Международната делегация Валония-Брюксел, Оргахим, Mr. Bricolage и Telus International.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина