Строителни акули се опитаха да грабнат 11,5 дка на метри от Гребната база, Общината успя да го купи

Автор: Благовест Андонов 4527
Строителни акули се опитаха да грабнат 11,5 дка на метри от Гребната база, Общината успя да го купи

Общинските съветници приеха предложението на кмета Иван Тотев да се закупи частния терен от 11,5 дка, разположен северно от Гребната база. Той е необходим за реализацията на Втория гребен канал, а градските власти ще платят 1,350 млн. лева на частния английски фонд, който е собственик на имота.

Сделката обаче е можела да пропадне,  след като Общинския съвет отложи точката на своя сесия през май тази година. Кметът Иван Тотев разказа, че след като се е разчуло за терена, редица големи строителни фирми са влезли в контакт със собственика на терена - фирмата "Пловдив Рийч", управляваната от британеца Филип Хауърд.

Те са предложили сериозни суми за закупуването на имота, чиито характеристики позволяват строителството на жилища и други големи сгради. Въпреки офертите, от частната фирма са предпочели да   го дадат на Община Пловдив.

"Пловдив Рийч", бе в активите на британското дружество „Люис Чарлс  - София Пропърти Фънд България”, което през 2006-а година направи голяма заявка за силно присъствие на български имотен пазар, като се говореше за инвестиции от над 50 млн. паунда.  След това обаче дружеството затъна в дългове и бе обявено в ликвидация.

С решението на Общинския съвет днес Община Пловдив трябва да заплати на фирмата сумата на два транша единият до края на годината, а вторият до март 2020-а.

Тотев каза, че дори и да не бъде реализиран проектът за дублиращия канал, то имотът ще остане в ръцете на Общината.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина