Стресна ли ви ген. Мутафчийски? Очевидно - не! Някои си купуват хладилници, други се бият на борсата

Автор: Парашкева Иванова 8984
Стресна ли ви ген. Мутафчийски? Очевидно - не! Някои си купуват хладилници, други се бият на борсата

Гледахте ли снощи емоционалната реч на ген. Мутафчийски? Успя ли да ви разтревожи? Притеснихте ли се за възрастните си родители, сещайки се, че днес сутринта сте се блъскали с още 1000 души в Метро?  „Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история. Трябва да бъдем изключителни отговорни към нас самите, нашите близки, приятели и колеги“, каза той и заяви, че мерките, които се предприемат в момента, не са достатъчни. „Предстоят ни времена на изпитания, не само икономически. Ще се загубят човешки животи, и то на такива, които много обичаме, на тези, които са ни дали живота, отгледали са ни, на тези, които са се грижили за нас. Не бива да ги разочароваме с нашето безхаберие“, каза Мутафчийски и без да смекчи тона, заяви, че трябва да останат да работят само магазините за хранителни стоки и аптеките.

Мнозина споделиха речта му в социалните мрежи, други го нарекоха истински президент, трети го сложиха на кориците си. Те може и да са се стреснали от думите му, но собствениците на веригите за бяла и черна техника, за строителни материали, за килими, за вещи за дома и прочее други неща от „първа необходимост” не са.  Днес всички вериги в Пловдив работят, като единствената разлика от петък е, че персоналът им е с маски. Някои от служителите са ги сложили, други си ги носят като шалчета. Не може да се каже, че в магазините има тълпи от хора, но пък все се намират 40-50 човека, които са решили, че сега е моментът да си купят нов телевизор или хладилник. В крайна сметка, все някъде трябва да приберат вчерашните покупки.

Колкото до собствениците на веригите – очевидно са пропуснали изявлението на генерала.

Голямо струпване на хора, според очевидци, е имало рано сутринта на борсата в Първенец. „Беше като Кербала. На нас война не ни трябва” , коментира собственик на квартален магазин, който отишъл за стока.

Хранителните супермаркети и аптеките изпълняват изискването да пазаруват едновременно повече от 50 души и мнозина изчакваха търпеливо отвън на дъжда. Появи се старият символ на социализма – опашката!

В крайна сметка дали можем да минимизираме щетите от заразата зависи изцяло от нас и нашето поведение.  За съжаление дори по-голямата част от гражданите да осъзнават този факт, тези които го неглижират могат да нанесат огромни вреди.

Мерките, за които настоява ген. Мутафчийски не са случайни. Той и щабът му вече могат да ползват емпиричния опит  на „лидерите” на заразата.

Едно просто сравнение показва, защо трябва да си стоим в къщи и да спазваме социална дистанция.

23 февруари , Италия: Заразени 132, 26 от тях в критично състояние.  Италианските власти обявяват частични мерки.

15 март, Италия: Заразени 21 157  , починали 1 441. В критично състояние – 1518. Обявено е извънредно положение, затворено е всичко без хранителни магазини, аптеки и банки.

България обяви драконовските мерки на далеч по-ранен етап. Но ако не се спазват - резултатът след 20 дни ще е аналогичен. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина